SUA salută introducerea în Constituția Ucrainei a aspirațiilor de aderare la UE și la NATO

  • 08 Februarie 2019 09:02
SUA salută introducerea în Constituția Ucrainei a aspirațiilor de aderare la UE și la NATO

Ambasada SUA la Kiev scrie pe contul său de Twitter că susține introducerea în Constituția Ucrainei a aspirațiilor de aderare la UE și la NATO, salutând, astfel, decizia parlamentarilor ucraineni de a adopta un proiect de lege în acest sens.

„Felicitări poporului Ucrainei pentru votul din Rada Supremă, care stabilește ferm că obținerea statutului de membru al NATO este o prioritate strategică pentru Ucraina. Statele Unite vor continua să sprijine aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și speră ca, la un moment dat, să salute Ucraina în cadrul Alianței" - se arată în mesajul postat pe contul de Twitter al Ambasadei SUA la Kiev.

Rata Supremă de la Kiev a adoptat, joi seară, o rezoluție prin care se adresează liderilor țărilor NATO, Consiliului Nord-Atlantic și Adunării Parlamentare a NATO, precum și parlamentelor naționale ale statelor membre, solicitând furnizarea unui plan de acțiune privind aderarea Ucrainei la Alianță. "Rada Supremă îndeamnă liderii statelor membre ale NATO să aprobe, la summitul aniversar al Alianței de la Londra, din decembrie 2019, o viziune progresivă a dezvoltării relațiilor cu Ucraina, care să conducă la aderarea statului ucrainean la NATO și să înceapă în mod oficial un dialog individual cu Ucraina, cu recomandări și sprijin practic, conținând un plan de acțiune pentru aderarea Ucrainei la NATO" - se arată în rezoluția adoptată de legislativul ucrainean.

 Amintim că deputații ucraineni au votat, în lectură finală, înscrierea în Constituție a obiectivelor țării de aderare la NATO și la Uniunea Europeană, modificarea legislativă, inițiată de președintele Petro Poroșenko, fiind aprobată de 334 de parlamentari. Ucraina modifică, astfel, Legea privind orientarea strategică a statului, pentru a înscrie în Constituție intenția de a obține statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

La finele anului trecut, Petro Poroșenko a declarat că "aceste amendamente, prin forța Legii fundamentale, vor obliga toate autoritățile și instituțiile ucrainene, să asigure aderarea Ucrainei la UE și la NATO. 

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău