SUA | Rusia și Iranul au obținut informații despre listele electorale americane

  • 22 Octombrie 08:17
SUA | Rusia și Iranul au obținut informații despre listele electorale americane

Directorul comunității naționale de informații a SUA, John Ratcliffe, a acuzat miercuri seară Rusia și Iranul că au pus mâna pe datele anumitor alegători americani și au întreprins acțiuni pentru a-i influența, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie, notează AFP, preluat de Agerpres.

Iranul a trimis astfel e-mailuri "vizând să intimideze alegătorii, să incite la tulburări sociale și să-i dăuneze președintelui Trump", a afirmat John Ratcliffe într-o conferință de presă anunțată în ultimul moment.

Moscova și Teheranul "au întreprins acțiuni specifice pentru a influența opinia publică în legătură cu alegerile noastre. Am putut confirma că informații despre listele electorale au fost obținute de Iran și, separat, de Rusia", a adăugat el.

"Acest date pot fi utilizate de actori străini pentru a încerca să ofere false informații alegătorilor înscriși pe listele respective, despre care ele speră că vor semăna confuzie și haos și vor submina încrederea în democrația noastră", a mai spus John Ratcliffe.

Anunțul a fost făcut după ce alegători democrați au raportat că au primit e-mailuri amenințătoare care le erau adresate personal, în numele Proud Boys, un mic grup de extremă-dreaptă. Mesajele le ordonau să voteze pentru Donald Trump.

"Suntem în posesia tuturor informațiilor voastre. În prezent sunteți înregistrat ca democrat și știm asta pentru că avem acces la întreaga infrastructură electorală", potrivit unui astfel de e-mail. "Veți vota cu Trump în ziua alegerilor sau aveți avea de-a face cu noi", a amenințat mesajul.

Directorul comunității naționale de informații a mai afirmat că Iranul, dușman al lui Donald Trump, a difuzat o înregistrare video lăsând să se înțeleagă că oamenii pot trimite buletine de vot frauduloase, inclusiv din străinătate.

John Ratcliffe și directorul FBI, Christopher Wray, aflat alături de el, nu au explicat cum au pus mâna Rusia și Iranul pe aceste date și nu au precizat cum s-ar putea folosi Moscova de ele.

Christopher Wray a dat asigurări că sistemul electoral american rămâne sigur și "rezistent".

Potrivit agențiilor americane de informații, Rusia a interferat în alegerile americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump, a cărui echipă de campanie a fost acuzată de înțelegere secretă cu Moscova.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1
Light rain and snow
Umiditate:85 %
Vint:2,6 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
1
Fri
7
Sat
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău