SUA: Rusia și China profită de pandemie pentru a-și promova interesele în Europa

  • 04 Mai 2020 14:06
SUA: Rusia și China profită de pandemie pentru a-și promova interesele în Europa

Rusia și China profită de urgența provocată de pandemie pentru a-și promova interesele în Europa, a avertizat secretarul american al apărării, Mark Esper, într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, descriind ca 'maligne' eforturile Chinei de a promova echipamentele de telecomunicații ale companiei Huawei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Statele Unite 'sunt conștiente că unele (state) vor încerca să folosească pandemia ca mijloc de a investi în industria și infrastructura critice, cu efect asupra securității pe termen lung', a declarat Esper în ediția de luni a publicației italiene, întrebat dacă Rusia și China încearcă să câștige influență în Italia prin trimiterea de ajutoare.

'Oponenții politici vor încerca, aproape cu certitudine, să-și folosească resursele pentru a-și promova interesele și a crea divizări în NATO și Europa. Huawei și 5G sunt un exemplu important al acestei activități maligne a Chinei', a adăugat el.

Comentariile lui Esper survin în contextul în care oficiali americani acuză China pentru izbucnirea pandemiei. Duminică, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că Washingtonul deține dovezi că virusul provine dintr-un laborator chinez, ceea ce Beijingul dezminte cu putere.

 Atât China, cât și Rusia au oferit sprijin Italiei, trimițând doctori, echipamente medicale și măști de protecție.

SUA le cer de mai multă vreme statelor să boicoteze Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații, în ce privește construirea de rețele 5G, și să monitorizeze echipamentele provenite de la o altă firmă chineză, ZTE.

Potrivit Washingtonului, echipamentele ar putea fi folosite de China pentru spionarea telecomunicațiilor. Huawei și ZTE neagă că echipamentele lor ar prezenta riscuri de securitate.

'Dependența de furnizorii chinezi ar putea face sisteme cruciale vulnerabile la întrerupere, manipulare și spionaj. Aceasta ar pune în pericol capacitatea noastră de a comunica și de a pune în comun informații', a adăugat Esper.

Asistența furnizată de Rusia, ce a inclus și personal medical militar, a atras atenția asupra sprijinului limitat primit de Italia din partea Uniunii Europene, iar diplomați și responsabili ai UE și ai NATO au văzut în ea o manevră geopolitică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău