SUA revin în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din 2022

  • 15 Octombrie 2021 11:17
SUA revin în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din 2022

Statele Unite sunt din nou, în mod oficial, membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, anulând retragerea anunțată de fostul președinte Donald Trump în urmă cu trei ani, informează Departamentul de Stat american, informează caleaeuropeana.ro.

Statele Unite au fost alese joi, în urma unui scrutin necontestat al țărilor membre, de către Adunarea Generală a ONU pentru a face parte din nou din acest organism internațional.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este descris ca fiind „un organism interguvernamental din cadrul sistemului Națiunilor Unite, responsabil pentru consolidarea promovării și protecției drepturilor omului în întreaga lume și pentru abordarea situațiilor de încălcare a drepturilor omului și formularea de recomandări cu privire la acestea”.

Președintele Joe Biden a aplaudat joi alegerea SUA în Consiliu, afirmând că este „recunoscător pentru sprijinul acordat de națiunile din întreaga lume pentru campania noastră și aștept cu nerăbdare ca Statele Unite să fie din nou o voce constructivă, care lucrează pentru a ajuta la impulsionarea Consiliului pentru Drepturile Omului să își îndeplinească mandatul și să protejeze valorile pe care le prețuim în beneficiul tuturor oamenilor”, citează CNN, potrivit caleaeuropeana.ro. 

De asemenea, Biden a promis anterior să restabilească angajamentul american pe plan internațional și să reînnoiască leadership-ul SUA pentru a cataliza acțiunile globale privind provocările comune.

„Doresc să mulțumesc statelor membre ale ONU pentru că au oferit Statelor Unite posibilitatea de a face parte din nou din Consiliul pentru Drepturile Omului. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a proteja, apăra și promova drepturile omului și activitatea Consiliului la nivel global”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație emisă joi.

El a anunțat că Statele Unite au fost alese pentru a face parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru următorul mandat, care va începe în 2022.

Consiliul are 47 de state membre, iar printre membrii actuali se numără țări care au fost acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi China, Rusia și Venezuela.

Blinken a recunoscut că organismul „suferă de deficiențe grave, inclusiv atenția disproporționată acordată Israelului și apartenența la acesta a mai multor state cu un istoric scandalos în ceea ce privește drepturile omului”.

„Împreună, trebuie să respingem încercările de a submina idealurile pe care a fost fondat Consiliul pentru Drepturile Omului, inclusiv faptul că fiecare persoană este înzestrată cu drepturile omului și că statele sunt obligate să protejeze aceste drepturi”, a subliniat Blinken.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău