SUA resping cererea Rusiei de eliminare a sancțiunilor în schimbul deblocării livrărilor de cereale

  • 27 Mai 2022 10:36
SUA resping cererea Rusiei de eliminare a sancțiunilor în schimbul deblocării livrărilor de cereale

Statele Unite au respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, transmite vineri dpa, citat de AGERPRES.

Conform Kremlinului, Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente și îngrășăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiția încetării "restricțiilor motivate politic impuse de Occident".

Anterior, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunță la sancțiunile împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a replicat că produsele nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancțiunilor. "Nu încape discuție. Asta face Rusia", a spus ea, cerând Moscovei să înceteze "imediat" războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internațională. "Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene și sporește foametea în lume. Este vina lor", a insistat reprezentanta președintelui american Joe Biden.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial, reamintește dpa.

În ultimele săptămâni, comunitatea internațională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina. Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră și a acuzat Moscova de șantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunțe la sancțiuni până când Rusia nu pune capăt războiului.

Peskov a acuzat Ucraina de lipsă de realism, susținând că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunțarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei și recunoașterea anexării Crimeei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat recent că țara sa nu va renunța la niciun teritoriu și este hotărâtă să continue lupta.

Draghi a declarat că în convorbirea telefonică cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluție la criza alimentară mondială. Șeful guvernului de la Roma a anunțat joi seara, într-o conferință de presă, că urmează să discute și cu Zelenski, pentru a-i afla poziția.

Întrebat dacă simte vreo speranță pentru negocierile de pace în urma dialogului cu președintele Rusiei, premierul italian a răspuns "Nu".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău