SUA renunță la cinci programe de schimb finanțate de China pentru că ar reprezenta „instrumente de propagandă”

  • 05 Decembrie 2020 14:21
SUA renunță la cinci programe de schimb finanțate de China pentru că ar reprezenta „instrumente de propagandă”

Departamentul de Stat american a anunțat vineri că renunță la cinci programe de schimb cu SUA finanțate de China, calificându-le drept „instrumente de propagandă”, relatează Agerpres.

Cele cinci programe, desfășurate în cadrul unei legi americane numite MECEA care le permite funcționarilor guvernului american să călătorească utilizând fonduri ale unui guvern străin, erau „deghizate în ‘schimburi culturale’ „, a declarat într-un comunicat secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Totuși, „în timp ce alte programe înființate sub auspiciile MECEA sunt reciproc benefice, cele cinci programe în chestiune sunt complet finanțate și operate de guvernul Republicii Populare Chineze ca instrumente de propagandă și de soft power”, a mai afirmat Pompeo.

„Acestea furnizează un acces minuțios organizat la responsabili ai Partidului Comunist Chinez, și nu la poporul chinez, care nu se bucură de libertate de expresie și de reuniune”, a adăugat secretarul de stat american.

Renunțarea la aceste programe este ultima manifestare a relației foarte conflictuale a președintelui Donald Trump cu China, comentează France Presse.

Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au lansat un război comercial cu China, i-au contracarat ambițiile teritoriale în apele disputate din Marea Chinei de Sud, au criticat reprimarea de către Beijing a mișcării pro-democrație din Hong Kong și au condamnat modul în care China a gestionat la început epidemia de coronavirus, care a început la Wuhan la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit apoi pe întreaga planetă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău