SUA reiau operaţiunile militare comune cu Irakul (presă)

  • 16 Ianuarie 09:52
SUA reiau operaţiunile militare comune cu Irakul (presă)

SUA au reluat miercuri operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-o lovitură aeriană americană la Bagdad, relatează New York Times, preluat de France Presse și Agerpres.

 Doi responsabili militari americani, citaţi de cotidianul new-yorkez sub acoperirea anonimatului, afirmă că Pentagonul dorea să reia cât mai repede, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta să nu profite de situaţie.

 

    Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţia.

 

    La iniţiativa Washingtonului, operaţiunile comune între cele două ţări au fost întrerupte pe 5 ianuarie, respectiv la două zile de la lovitura americană asupra generalului Soleimani, în apropiere de aeroportul din Bagdad.

 

    Parlamentul irakian a cerut în aceeaşi zi guvernului expulzarea trupelor americane din ţară.

 

    O scrisoare trimisă din greşeală din SUA a creat confuzie a doua zi privind o eventuală retragere a celor peste 5.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Irak.

 

    Guvernul irakian i-a cerut oficial la sfârşitul săptămânii trecute şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo să trimită o delegaţie la Bagdad pentru a începe discuţii despre retragerea trupelor americane.

 

    Departamentul de Stat american a răspuns că nici măcar nu intenţionează să discute despre o retragere, ci doar despre "cel mai bun mod de a reconfirma (...) parteneriatul strategic" între cele două ţări.

 

    Mike Pompeo a dat, de altfel, asigurări luni că "toţi" liderii irakieni i-au spus "în privat" că sunt favorabili unei prezenţe militare americane în ţara lor pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

 

    El nu a exclus însă revizuirea în scădere a numărului soldaţilor americani desfăşuraţi în Irak, în concordanţă cu dorinţa preşedintelui Donald Trump de retragere treptată din operaţiunile costisitoare din Orientul Mijlociu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
1,3 °C
nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:4,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
3 °C
Sat
5 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 30 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3326 -0.0567
USD 17.5735 -0.0372
RON 4.0469 -0.0112
UAH 0.7064 -0.0088
RUB 0.2803 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău