SUA reiau operațiunile militare comune cu Irakul (presă)

  • 16 Ianuarie 2020 09:52
SUA reiau operațiunile militare comune cu Irakul (presă)

SUA au reluat miercuri operațiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-o lovitură aeriană americană la Bagdad, relatează New York Times, preluat de France Presse și Agerpres.

 Doi responsabili militari americani, citați de cotidianul new-yorkez sub acoperirea anonimatului, afirmă că Pentagonul dorea să reia cât mai repede, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta să nu profite de situație.

 

    Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze informația.

 

    La inițiativa Washingtonului, operațiunile comune între cele două țări au fost întrerupte pe 5 ianuarie, respectiv la două zile de la lovitura americană asupra generalului Soleimani, în apropiere de aeroportul din Bagdad.

 

    Parlamentul irakian a cerut în aceeași zi guvernului expulzarea trupelor americane din țară.

 

    O scrisoare trimisă din greșeală din SUA a creat confuzie a doua zi privind o eventuală retragere a celor peste 5.000 de soldați americani desfășurați în Irak.

 

    Guvernul irakian i-a cerut oficial la sfârșitul săptămânii trecute șefului diplomației americane Mike Pompeo să trimită o delegație la Bagdad pentru a începe discuții despre retragerea trupelor americane.

 

    Departamentul de Stat american a răspuns că nici măcar nu intenționează să discute despre o retragere, ci doar despre "cel mai bun mod de a reconfirma (...) parteneriatul strategic" între cele două țări.

 

    Mike Pompeo a dat, de altfel, asigurări luni că "toți" liderii irakieni i-au spus "în privat" că sunt favorabili unei prezențe militare americane în țara lor pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

 

    El nu a exclus însă revizuirea în scădere a numărului soldaților americani desfășurați în Irak, în concordanță cu dorința președintelui Donald Trump de retragere treptată din operațiunile costisitoare din Orientul Mijlociu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău