SUA: Record istoric al prețului la benzină

  • 12 Iunie 2022 20:20
SUA: Record istoric al prețului la benzină

Prețul benzinei din Statele Unite a fost, în medie, de peste 5 dolari pe galon, sâmbătă, pentru prima oară în istoria țării, continuând creșterea costurilor carburanților care conduce la accelerarea inflației, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Potrivit sursei citate, prețul mediu la nivel național național pentru benzina fără plumb a crescut la 5,004 dolari pe galon, pe 11 iunie, de la 4,986 dolari cu o zi mai devreme, au arătat datele AAA.

Prețurile ridicate alei benzinei sunt o bătaie de cap pentru președintele Joe Biden și pentru democrații din Congres, în timp ce fac eforturi să-și mențină controlul la limită asupra Congresului, în perspectiva alegerile intermediare care vor avea loc în noiembrie.

Biden a folosit numeroase pârghii pentru a încerca să scadă prețurile, inclusiv o eliberare record de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA, derogări de la regulile pentru producerea de benzină de vară și sprijinirea marilor țări din OPEC pentru a crește producția.

Cu toate acestea, prețurile carburanților au crescut în întreaga lume din cauza unei combinații între redresarea cererii, sancțiunile asupra producătorului de petrol Rusia, după invadarea Ucrainei, și reducerea capacității de rafinare.

Călătoriile rutiere din SUA au rămas relativ puternice, cu doar câteva puncte procentuale sub nivelurile anterioare pandemiei, chiar dacă prețurile au crescut. Totuși, economiștii se așteaptă ca cererea să înceapă să scadă, dacă prețurile vor rămâne peste 5 dolari pe baril o perioadă mai lungă.

”Nivelul de 5 dolari este locul de unde am putea observa o distrugere a cererii de benzină”, a spus Reid L’Anson, economist senior la Kpler.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău