SUA promit ”un răspuns colectiv” la adresa Iranului după atacul asupra Mercer Street: ”Ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări”

  • 03 August 2021 09:02
SUA promit ”un răspuns colectiv” la adresa Iranului după atacul asupra Mercer Street: ”Ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări”

Statele Unite au promis luni un ”răspuns colectiv” cu aliații lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, atac în urma căruia și-au pierdut viața doi membri ai echipajului navei, un român și un britanic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Suntem în legătură strânsă și ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări. Și va exista un răspuns colectiv”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a acuzat cu o zi înainte Iranul de comiterea atacului.

„Iranul continuă să acționeze într-o manieră teribil de iresponsabilă”, a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în fața presei, la Washington. „Actele iraniene sunt o amenințare directă la adresa libertății de navigație”, a adăugat el.

Duminică, responsabilul american a vorbit despre un ”răspuns adecvat și iminent” în coordonare cu aliații Statelor Unite.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ținta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morți, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, și un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internațională cu sediul la Londra și administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Israelul, Statele Unite, Regatul Unit și România au arătat spre Iran, notează AFP. Dar Teheranul a respins aceste acuzații.

„Republica Islamică Iran nu va ezita să-și protejeze securitatea și interesele naționale”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh. Ea va ”răspunde imediat și în mod decisiv la orice aventurism”, a insistat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău