SUA: Președintele Joe Biden a numit două femei la conducerea unor comandamente militare

  • 09 Martie 2021 08:24
SUA: Președintele Joe Biden a numit două femei la conducerea unor comandamente militare

Președintele american Joe Biden a anunțat luni numirea a două femei la conducerea unor comandamente militare, urmând ca acestea să devină a doua și, respectiv, a treia femeie care vor deține funcții militare la acest nivel înalt în Statele Unite, informează AFP, preluat de Agerpres.

General în cadrul forțelor aeriene, Jacqueline Van Ovost, singura femeie cu rang de general cu patru stele, cel mai înalt din armata americană, a fost nominalizată la conducerea transportului logistic (Transcom).

General cu trei stele în armata terestră, Laura Richardson a fost aleasă să conducă Comandamentul Sud (Southcom), care acoperă America Centrală și America Latină, și urmează să obțină a patra stea.

Dacă numirea lor va fi confirmată de Senat, Jacqueline Van Ovost și Laura Richardson vor călca pe urmele lui Lori Robinson, prima femeie la conducerea unui comandament militar (Northcom), în retragere din 2018.

"Fiecare dintre aceste două femei a făcut carieră dând dovadă de competențe, integritate și simț al datoriei de ne-egalat", le-a prezentat președintele Biden într-o scurtă alocuțiune la Casa Albă.

"Astăzi este Ziua Internațională a Femeii și trebuie să vedem și să recunoaștem realizările acestor două femei pioniere", a adăugat Biden.

Armata americană are 11 comandamente militare, toate conduse de generali cu patru stele, care în SUA au aproape rang de ministru.

Luna trecută, New York Times a dezvăluit că numirile acestor două femei au fost decise anul trecut de Pentagon, dar că anunțul a fost amânat până după alegerile prezidențiale din noiembrie, deoarece fostul ministru al apărării, Mark Esper, era îngrijorat de faptul că președintele Donald Trump nu va aproba aceste alegeri pentru că era vorba de femei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău