SUA: Președintele Donald Trump a ratificat proiectul de lege privind noul plan de relansare economică

  • 28 Decembrie 2020 10:33
SUA: Președintele Donald Trump a ratificat proiectul de lege privind noul plan de relansare economică

Președintele în exercițiu Donald Trump a semnat în cele din urmă duminică seara, după mai multe zile de amânare, proiectul de lege privind noul plan de relansare economică în valoare de 900 de miliarde de dolari, adoptat luni de Congresul american, informează AFP, potrivit Agerpres.

Totodată, Donald Trump a semnat și legea bugetului guvernului federal, în valoare de 1.4 trilioane de dolari, prin care se evită închiderea serviciilor publice - shutdown - începând de marți.

"Ratific această lege pentru restabilirea indemnizațiilor de șomaj, oprirea evacuării (chiriașilor), acordarea de asistență locatorilor, adăugarea de fonduri suplimentare programului de împrumuturi pentru companii, pentru a permite angajaților companiilor aeriene să se întoarcă la muncă și a oferi fonduri suplimentare substanțiale pentru distribuirea vaccinurilor", potrivit unui comunicat.

Conform dpa, comunicatul Casei Albe mai informează că președintele Donald Trump a fost de acord să semneze pentru o sumă mai mică decât cea dorită, dar că luni Camera Reprezentanților va vota pentru a crește ajutorul suplimentar pentru șomaj la 2.000 de dolari, de la 600 cât era prevăzut în proiectul de lege care i-a fost transmis de Congres săptămâna trecută.

Ajutorul de șomaj prevăzut de două programe federale de asistență create în martie ca parte a primului plan de susținere a economiei a expirat sâmbătă la miezul nopții, lăsând în voia sorții cel puțin 12 milioane de americani care au beneficiat de aceste ajutoare, potrivit grupului de reflecție progresist The Century Foundation.

Noul plan de relansare extinde ajutorul federal acordat șomerilor până la jumătatea lunii martie, acordă împrumuturi garantate întreprinderilor, oferă ajutoare în valoare de miliarde de dolari IMM-urilor, industriei de ospitalitate și restaurantelor, transportului aerian, prelungește moratoriul ce interzice evacuarea persoanelor care nu își pot plăti chiria, suspendă executarea silită și oferă fonduri pentru distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19.

Aleșii Partidului Democrat, favorabili creșterii cuantumului alocațiilor pentru șomaj, au încercat joi să adopte un amendament în acest sens în Camera Reprezentanților, dar demersul a fost blocat de minoritatea republicană.

O altă sesiune parlamentară este programată să aibă loc luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău