SUA | Președintele Biden și vicepreședinta Harris condamnă în termeni duri rasismul și sexismul

  • 22 Martie 2021 10:16
SUA | Președintele Biden și vicepreședinta Harris condamnă în termeni duri rasismul și sexismul

Președintele Joe Biden a criticat duminică "otrăvurile urâte" pe care le reprezintă "rasismul sistemic și supremația albilor", despre care liderul de la Casa Albă a afirmat că afectează de mult timp Statele Unite, promițând totodată să schimbe legile care permit continuarea discriminării, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Într-un limbaj tăios, președintele democrat a declarat că Statele Unite se confruntă cu probleme legate de rasism, xenofobie și nativism. Declarația președintelui Joe Biden a urmat unei declarații similare a vicepreședintei Kamala Harris, care a vorbit vineri, în Atlanta, despre istoria discriminării împotriva americanilor asiatici.

"Rasismul este real în America și a fost întotdeauna", a declarat Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte cu origini asiatice și africane din istoria SUA. "Xenofobia este reală în America și a fost întotdeauna. La fel și sexismul," a afirmat Harris.

Declarația de duminică seara a președintelui Biden a fost făcută în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, creată în anii 1970 pentru a marca masacrul din 1960 din Africa de Sud.

"Ura nu poate avea un port sigur în America. Nu ar trebui să găsească un port sigur nicăieri în lume. Trebuie să ne unim pentru a o opri", a afirmat Biden în declarație.

Președintele american a declarat că administrația sa va vorbi deschis împotriva discriminării rasiale din întreaga lume, inclusiv a maltratării "oribile" a minorității rohingya din Myanmar și a uigurilor în China.

"Una din valorile fundamentale și credințele care ar trebui să ne aducă împreună ca americani este să luăm atitudine împotriva urii și a rasismului, așa cum recunoaștem că rasismul sistemic și supremația albilor sunt otrăvuri urâte care afectează de mult timp SUA", a spus Biden.

"Trebuie să schimbăm legile care permit discriminarea în țara noastră și trebuie să ne schimbăm inimile".

Declarația președintelui Joe Biden are loc pe fondul presiunii crescânde asupra autorităților care aplică legea pentru a trata drept crimă motivată de ură atacurile cu armă de foc din Atlanta de săptămâna trecută în care au fost ucise opt persoane, printre victime aflându-se șase femei de origine asiatică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău