SUA | Președintele Biden, dornic să continue negocierile în pofida recentului anunț al Iranului referitor la îmbogățirea uraniului

  • 14 Aprilie 2021 08:52
SUA | Președintele Biden, dornic să continue negocierile în pofida recentului anunț al Iranului referitor la îmbogățirea uraniului

Casa Albă a anunțat marți că își menține disponibilitatea de a continua negocierile cu Iranul, în pofida anunțului regimului de la Teheran privind intenția de a îmbogăți uraniul la 60%, nivel care se apropie de capacitatea de utilizare militară, transmite AFP.

"Desigur, suntem îngrijorați de aceste anunțuri provocatoare", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Calea diplomatică, suntem convinși, este singura modalitate de a merge mai departe, iar dialogul, chiar și indirect, este cel mai bun mod de a ajunge la o soluție", a adăugat ea.

Iranul a surprins marți când și-a anunțat intenția de a începe îmbogățirea uraniului la 60%, la două zile după o "sabotare" a fabricii sale de îmbogățire a uraniului de la Natanz, de care Teheranul acuză Israelul.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat marți că a fost notificată de Iran.

În prezent, Iranul îmbogățește uraniul cu 20% în izotop 235, mult peste limita de 3.67%, fixată prin acordul nuclear internațional.

Discuțiile pentru salvarea acestui acord, care urmau să fie reluate miercuri la Viena, au fost amânate până joi.

În cadrul conferinței de presă zilnice, Jen Psaki a cerut membrilor grupului P5 + 1 (SUA, Germania, China, Franța, Regatului Unit și Rusia) să "respingă la unison" recentul anunț al Teheranului.

Aceasta "subliniază necesitatea imperativă de a reveni la respectarea reciprocă a JCPOA" (Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, acronimul acordului nuclear iranian), a continuat Psaki.

"Și am fost angajați în mod constructiv - în ceea ce ni s-a părut că este un dialog constructiv - săptămâna trecută, deși indirect, la Viena".

În pofida faptului că discuțiile au fost "dificile și ne așteptăm să dureze, ne așteptăm și nu am fost avertizați în legătură cu nicio modificare a participării preconizate la reuniunile care vor fi reluate mai târziu în această săptămână", a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

O revenire la respectarea acordului din 2015 "precum și procesul diplomatic care se reia la Viena săptămâna aceasta rămân cel mai bun mod de a limita programul nuclear al Iranului", a declarat, la rândul său, un oficial din cadrul Departamentului de Stat american.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău