SUA: Pfizer solicită autorizarea rapelului de vaccin pentru tinerii de 16-17 ani

  • 01 Decembrie 2021 08:40
SUA: Pfizer solicită autorizarea rapelului de vaccin pentru tinerii de 16-17 ani

Pfizer a anunțat marți că a depus o cerere de autorizare pentru o doză de rapel a vaccinului său anti-COVID-19 la adolescenții de 16 și 17 ani din Statele Unite, pe fondul îngrijorării cu privire la apariția variantei Omicron, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Rapelul este în prezent autorizat de Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) din SUA pentru toți adulții cu vârsta peste 18 ani, la șase luni după ce au primit seria inițială de injecții. Primele două injecții sunt autorizate de la vârsta de 5 ani.

Marți, "am depus o cerere la FDA pentru a extinde autorizația de urgență a unei doze de rapel a vaccinului nostru COVID-19 pentru a include tinerii de 16 și 17 ani", a scris pe Twitter Albert Bourla, șeful Pfizer.

"Speranța noastră este să oferim o protecție puternică pentru cât mai multe persoane, mai ales în lumina noii variante", a adăugat el cu referire la Omicron.

Experții sunt îngrijorați de faptul că această variantă reduce eficacitatea vaccinurilor, deoarece are multe mutații ale proteinei spike, care este cheia sa de intrare în celule.

Dar oamenii de știință cred că rapelul ar putea ajuta la menținerea acestei protecții, în special prin creșterea nivelurilor de anticorpi care luptă împotriva virusului în organism.

"Când le întăriți, obțineți un nivel atât de ridicat, încât, chiar dacă mutațiile diferitelor variante scad nivelul de protecție, tot sunteți în intervalul unui anumit nivel de protecție", a explicat marți consilierul Casei Albe privind criza sanitară, Anthony Fauci, într-o conferință de presă.

"Și acest lucru se manifestă cel mai mult printr-o protecție împotriva cazurilor severe de boală, care duc la spitalizare", a adăugat el.

Dacă peste 200 de cazuri ale variantei Omicron au fost confirmate în 20 de țări, potrivit autorităților sanitare americane, aceasta nu a fost încă detectată în Statele Unite, unde varianta Delta rămâne ultra-dominantă.

Pe de altă parte, adolescenții sunt în general mult mai puțin susceptibili decât persoanele în vârstă să dezvolte un caz sever de boală.

De asemenea, ei sunt mai predispuși la un risc crescut de miocardită, inflamație a mușchiului inimii, după vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna, ceea ce a determinat autoritățile să adopte o atitudine precaută în ceea ce privește rapelul la categoriile tinere de populație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău