SUA | Partidul Democrat elimină votul "superdelegaților" în procesul de învestitură prezidențială

  • 26 August 2018 10:49
SUA | Partidul Democrat elimină votul

Partidul Democrat american (DNC) a adoptat sâmbătă o reformă a procesului de învestitură prezidențială, suprimând votul superdelegaților la primare, extrem de criticat de susținătorii lui Bernie Sanders în 2016, relatează AFP.

Superdelegații sunt aleșii și demnitarii partidului care au automat drept de vot în cursul primarele prezidențiale. În 2016, au fost circa 700, dintr-un total de 4.700 de delegați, și peste 80% dintre ei au sprijinit-o pe Hillary Clinton, suscitând plângeri din partea lui Bernie Sanders împotriva puterii excesive a conducerii Partidului Democrat.

Timp de mai multe luni în perioada primarelor, alegătorii democrați votează în fiecare stat, aducând fiecărui candidat un anumit număr de delegați. Candidatul învestit este cel care, la finalul perioadei, obține majoritatea absolută a delegaților.

Pe viitor, pentru a stabili învingătorul final vor fi luate în calcul numai voturile alegătorilor. În acest stadiu, superdelegații nu vor mai avea drept de vot.

Dacă va fi necesară departajarea candidaților cu prilejul convenției de învestire, o probabilitate mică, ei vor avea din nou dreptul de a vota.

Reforma a fost demarată după înfrângerea lui Hillary Clinton, care câștigase primarele democrate, contra republicanului Donald Trump în 2016.

"Decizia DNC este o etapă importantă pentru a face Partidul Democrat mai deschis, mai democratic și mai aplecat spre americanii obișnuiți", și-a exprimat satisfacția senatorul Bernie Sanders pe Twitter.

Membrii Comitetului Democratic Național (DNC) au aprobat modificarea sâmbătă, cu prilejul reuniunii lor de vară de la Chicago.

Reforma încurajează, de asemenea, filialele Partidului Democrat din fiecare stat să adopte modul de scrutin al primarelor, organizat de autoritățile statului, în locul "caucus"-urilor, o formă de consultare organizată de partide și care a fost frecvent criticată pentru rata scăzută a participării și complexitatea sa.

"Aceste reforme vor contribui la dezvoltarea partidului nostru, la unitatea democraților și la regăsirea încrederii electoratului, pentru că procesul nostru de nominalizare din 2020 va fi cel mai incisiv și transparent din istoria noastră", a declarat președintele DNC, Tom Perez.

Viitoarele primare urmează să înceapă oficial la începutul lui 2020, în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie acel an. Numeroși candidați neoficiali sunt deja în așteptare și mulți ar putea să se declare din 2019, după ce va trece scadența alegerilor legislative din noiembrie 2018.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău