SUA oferă Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 mld. de dolari pe fondul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei

  • 15 Februarie 2022 12:38
SUA oferă Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 mld. de dolari pe fondul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei

SUA își reafirmă „angajamentul ferm” față de poporul ucrainean și au decis să ofere Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 miliard de dolari pentru a sprijini agenda de reforme economice a acestei țări, se arată în comunicatul oficial al Departamentului de Stat, remis CaleaEuropeană.ro.

„Guvernul SUA oferă Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 miliard de dolari pentru a sprijini agenda de reforme economice a acesteia și angajamentul continuu cu Fondul Monetar Internațional (FMI).  Această ofertă (…) va consolida capacitatea Ucrainei de a asigura stabilitatea economică, creșterea și prosperitatea pentru poporul său în fața acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Între 2014 și 2016, Statele Unite au emis trei garanții separate de împrumut suveran în valoare de 1 miliard de dolari pentru Ucraina: „Aceste garanții de împrumut au jucat un rol esențial în a ajuta Ucraina să își stabilizeze cu succes economia pe fondul agresiunii anterioare a Rusiei și să pună în aplicare o agendă îndrăzneață de reforme economice susținută de o cooperare ambițioasă cu FMI”, au mai transmis oficialii americani.

Din 2014, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 2 miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare. De asemenea, guvernul SUA a depus eforturi pentru a promova participarea comercială a companiilor americane în întreaga economie ucraineană. 

De asemenea, Banca de Export-Import a Statelor Unite intenționează să pună la dispoziție până la 3 miliarde de dolari pentru a facilita achiziționarea de bunuri și servicii americane pentru proiecte în Ucraina, în timp ce Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA are un portofoliu de investiții în Ucraina de aproximativ 800 de milioane de dolari în peste o duzină de proiecte.

„Explorăm modalități suplimentare de sprijinire a Ucrainei și a poporului său și vom continua să colaborăm cu Congresul pentru a avansa aceste eforturi”, a conchis departamentul de stat.

Președintele Ucraine a mulțumit omologului său american pentru ajutorul financiar acordat rapid Ucrainei: „Parteneriatul strategic în acțiuni – suntem recunoscători Statelor Unite pentru sprijinul financiar substanțial de 1 miliard de dolari și 3 miliarde de dolari disponibil pentru proiecte în Ucraina. Mulțumesc Joe Biden pentru decizia rapidă și rezultatele concrete după conversația noastră”, a scris Volodimir Zelenski pe contul de Twitter.

Împrumut sau datorie suverană înseamnă datoria contractată de un guvern, de obicei sub forma unor obligațiuni emise în valută și vândute investitorilor străini. Un împrumut suveran este un împrumut acordat de o instituție financiară unui guvern, adesea unei națiuni în curs de dezvoltare sau emergente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău