SUA: Obama anunță o inițiativă de luptă împotriva practicii de manipulare a granițelor circumscripțiilor electorale

  • 28 August 2019 11:34
SUA: Obama anunță o inițiativă de luptă împotriva practicii de manipulare a granițelor circumscripțiilor electorale

Fostul președinte american Barack Obama a anunțat în această săptămână o nouă inițiativă care își propune să lupte împotriva practicii de manipulare a granițelor circumscripțiilor electorale de către partide, așa-numitul 'gerrymandering', transmite miercuri agenția dpa, preluat de Agerpres.

Într-una din primele sale acțiuni politice publice de când a părăsit Casa Albă, Obama a prezentat inițiativa intitulată 'Redistricting U', un proiect al 'All on the Line', o campanie care militează pentru hărți electorale corecte în perspectiva recensământului din 2020 și a redesenării districtelor electorale în 2021.

'Instruirea este în inima organizării. Din acest motiv am făcut din ea o prioritate - începând din campania mea din 2008 și până acum. Și tot din acest motiv sunt mândru să anunț inițiativa de instruire @allontheline', a scris fostul președinte pe Twitter.

Redistricting U precizează că va pregăti voluntari în orașele americane în ce privește procesul de redesenare a districtelor electorale în statele lor și modalități în care pot să contracareze practicile incorecte.

'Hărțile electorale manipulate' creează un sistem în care oficiali aleși 'se simt mai responsabili față de segmentele cele mai radicale ale electoratului lor decât față de soluțiile raționale, rezonabile pe care le sprijină majoritatea americanilor', afirmă Redistricting U.

Metoda decupajului electoral, așa-numitul 'gerrymandering', este o veche practică a partidelor americane pentru a-și asigura un avantaj în alegeri și a-și consolida puterea.

În SUA, cetățenilor li se cere să se înregistreze ca democrați sau republicani, iar numeroase hărți electorale sunt trasate în funcție de aceste date.

Granițele circumscripțiilor electorale sunt retrasate pentru a reflecta schimbările din rândul populației reieșite din recensământul întreprins de guvernul federal la fiecare zece ani, așa cum prevede Constituția.

'Republicanii din Camera Reprezentanților au refuzat să voteze legi de bun-simț în privința armelor, au blocat acțiunea împotriva schimbărilor climatice și au încercat în mod repetat să anuleze ''Affordable Care Act'' (reforma sistemului de sănătate în SUA, cunoscută ca 'Obamacare' - n.red.) și să elimine securitatea pe care acesta o oferă pentru milioane de americani', a scris Obama în luna mai.

'Progresul în atât de multe probleme de care ne pasă este afectat sau împiedicat de gerrymandering - de politicieni care știu că locurile lor sunt la adăpost de orice schimbare reală', notat el.

Una din prioritățile lui Obama după finalul mandatelor a fost să sprijine activitatea Comitetului Național Democrat privind retrasarea hărților electorale, un grup care încearcă să combată manipularea districtelor electorale pentru Congres în favoarea republicanilor.

'Mișcarea pentru hărți corecte va determina cursul progresului în orice problemă de care ne pasă pentru următorul deceniu. Nu putem aștepta să începem reorganizarea atunci când procesul de retrasare debutează în 2021. Trebuie să construim această mișcare de la bază, chiar acum', a subliniat fostul președinte american. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău