SUA: Noi sancțiuni împotriva lui Lukașenko și a Rusiei

  • 15 Martie 2022 18:49
SUA: Noi sancțiuni împotriva lui Lukașenko și a Rusiei

SUA au anunțat marți noi sancțiuni împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și a soției acestuia, precum și a unor persoane și a unei entități din Rusia, pentru corupție și încălcări ale drepturilor omului, a indicat Departamentul Trezoreriei, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, aceste sancțiuni îi vizează pe Aleksandr Lukașenko - aliat al președintelui rus Vladimir Putin și 'șeful unui guvern corupt în Belarus de a cărui rețea de favoritism profită anturajul său și regimul său' -, precum și pe soția acestuia.

Măsurile nu sunt legate direct de războiul din Ucraina, ci se înscriu într-o serie de sancțiuni internaționale ce vizează Rusia și Belarusul. Unele dintre trupele ruse intrate în Ucraina au trecut prin Belarus.

Totodată, o judecătoare din Moscova este vizată de sancțiuni în cadrul legii 'Magnițki', menită să lupte împotriva corupției și a încălcării drepturilor omului.

Trei responsabili ceceni și ministerul de care aparțin se află de asemenea sub efectul sancțiunilor, pentru participarea la arestarea lui Oiub Titiev, directorul în Cecenia al ONG-ului Memorial, care fusese condamnat într-un dosar legat de droguri, denunțat ca înscenare, apoi eliberat după câteva luni.

'Sancțiunile de astăzi demonstrează că Statele Unite vor continua să impună consecințe concrete și importante celor care se angajează în corupție ori sunt legați de încălcări flagrante ale drepturilor omului', a declarat Andrea Gacki, directoarea Biroului de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei.

'Condamnăm atacurile Rusiei împotriva coridoarelor umanitare în Ucraina și cerem Rusiei să înceteze războiul său neprovocat și brutal contra Ucrainei', a adăugat ea.

Tot marți, Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni împotriva a 11 responsabili din Ministerul Apărării al Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău