SUA marchează 15 ani de la atacurile teroriste de la New York și Pentagon

  • 11 Septembrie 2016 22:05
SUA marchează 15 ani de la atacurile teroriste de la New York și Pentagon

Familiile victimelor atentatelor din SUA de la 11 septembrie 2001 se reunesc, duminică, la New York, Washington și în alte orașe pentru a marca 15 ani de la cel mai grav atac terorist produs pe teritoriul Statelor Unite, relatează DPA.

Pe 11 septembrie 2001, extremiști islamici au deturnat trei avioane de pasageri către cele două turnuri ale complexului World Trade Center din New York și către Pentagon (sediul Departamentului Apărării al SUA). Un al patrulea avion s-a prăbușit la Shanksville, în statul Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii ce intenționau să deturneze aeronava pentru a ataca Washingtonul. Atacurile s-au soldat cu 2.977 de morți.

În cadrul principalei ceremonii, ce va avea loc la Memorialul Național '11 Septembrie' din New York, vor fi citite numele victimelor începând cu ora locală 08:46 (12:46 GMT), ora la care cu exact 15 ani în urmă primul avion deturnat a lovit turnul nordic al complexului World Trade Center din metropola nord-americană.

De asemenea, la Pentagon va avea loc o comemorare a victimelor, la care vor fi prezenți președintele Barack Obama și ministrul apărării Ashton Carter.

De la deschiderea sa pe 11 septembrie 2011, Memorialul Național '11 Septembrie' a fost vizitat de peste 23 de milioane de persoane, iar muzeul omonim, deschis în mai 2014, a primit până acum peste 4 milioane de vizitatori.

Un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center relevă că 40% dintre cetățenii americani sunt de părere că în prezent capacitatea teroriștilor de a lansa un alt atac major împotriva Statelor Unite este mai mare decât la momentul atacurilor din 2001, aceasta fiind cea mai mare proporție înregistrată în ultimii 14 ani.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău