SUA: Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele și dezaprobă reacția lui Trump (sondaj Reuters/Ipsos)

  • 03 Iunie 2020 11:00
SUA: Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele și dezaprobă reacția lui Trump (sondaj Reuters/Ipsos)

Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele care au loc la nivel național în SUA în legătură cu moartea în arestul poliției a unui bărbat de culoare neînarmat și dezaprobă reacția președintelui Donald Trump la tulburări, relevă un sondaj de opinie Reuters/Ipsos făcut public marți, preluat de Agerpres.

Demonstrațiile, dintre care unele au devenit violente, au început săptămâna trecută după ce un polițist din Minneapolis a fost filmat apăsându-l cu genunchiul pe gât pe George Floyd timp de aproape nouă minute, chiar și după ce victima a părut să își piardă cunoștința. Polițistul a fost inculpat pentru omor.

Conform sondajului efectuat luni și marți, 64% dintre americani adulți "sunt solidari cu persoanele care protestează acum", în timp ce 27% și-au exprimat dezaprobarea și 9% s-au declarat indeciși.

Sondajul relevă riscurile politice pentru Trump, care a adoptat o poziție dură față de proteste și a amenințat să desfășoare armata pentru a combate violențele. Liderul republican de la Casa Albă se va confrunta cu democratul Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Peste 55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump gestionează protestele. Numai o treime aprobă acțiunile sale în contextul manifestațiilor, un procent sub nivelul de aprobare, de 39%, a activității sale generale ca președinte.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos arată că avansul lui Biden în fața lui Trump în rândul votanților înregistrați a crescut la 10 puncte procentuale, cea mai mare diferență de când fostul vicepreședinte a devenit în aprilie probabilul candidat al Partidului Democrat la Casa Albă.

Astfel, 47% dintre votanții înregistrați spun că intenționează să voteze cu Biden la scrutinul de la 3 noiembrie, comparativ cu 37% pentru Trump.

De două ori mai mulți votanți independenți au spus că dezaprobă reacția lui Trump la proteste. Chiar și printre republicani, numai 67% au afirmat că aprobă felul în care el a răspuns la situația actuală, un procent semnificativ mai mic decât nivelul de 82% care apreciază activitatea sa în general la Casa Albă.

Sondajul Reuters/Ipsos privind protestele a fost realizat online, în engleză, în întreaga țară și a adunat răspunsuri de la 1.004 americani adulți. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4 puncte procentuale.

Realizat tot luni și marți, sondajul privind activitatea generală a lui Trump și alegerile din noiembrie a adunat răspunsuri de la 1.113 americani adulți și are o marjă de eroare de plus/minus 3 puncte procentuale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău