SUA | Liz Cheney, înlăturată de la conducerea Partidului Republican în Camera Reprezentanților pentru criticile aduse lui Donald Trump

  • 12 Mai 2021 19:00
SUA | Liz Cheney, înlăturată de la conducerea Partidului Republican în Camera Reprezentanților pentru criticile aduse lui Donald Trump

Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte american Dick Cheney, a fost înlăturată miercuri din funcția de număr 3 al Partidului Republican în Camera Reprezentanților, în urma criticilor sale față de fostul președinte Donald Trump și afirmațiile acestuia despre presupusa fraudare a alegerilor din noiembrie, transmit Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Semn al influenței puternice pe care Trump o păstrează în tabăra sa politică, cei 212 de republicani din Camera Reprezentanților au decis, prin vot secret, înlăturarea colegei lor din ierarhia republicană la puțin timp după ora locală 09.00 (13.00 GMT), în urma unei reuniuni cu ușile închise.

Liz Cheney 'nu are niciun fel de personalitate și n-a adus nimic bun vieții noastre politice sau țării noastre', a comentat Trump într-un comunicat.

'Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a garanta că fostul președinte nu se va mai apropia niciodată de Biroul Oval', a reacționat Liz Cheney în fața presei după verdict.

'Țara are nevoie de un Partid Republican care se întemeiază pe principiile fundamentale ale patriotismului și mă angajez să garantez că lucrurile vor sta astfel încât partidul să meargă înainte', a adăugat ea.

Liz Cheney, în vârstă de 54 de ani, reprezentând statului Wyoming, s-a numărat printre cei zece republicani care au votat în favoarea procedurii de impeachment împotriva lui Trump pentru acuzațiile de 'incitare la insurecție' în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie.

În ultimele zile, ea a afirmat că afirmațiile false despre fraudarea alegerilor 'ne otrăvesc sistemul democratic' și oricine le rostește 'propagă marea minciună'.

Prin câteva comunicate incendiare, fostul președinte a avut o influență covârșitoare asupra demiterii așteptate a lui Liz Cheney - după ce supraviețuise în februarie unei moțiuni care o viza -, pe care numit-o 'o imbecilă belicoasă care nu a făcut nimic la conducere'.

În ultimele zile, Liz Cheney a părut resemnată că își va pierde funcția, dar le-a cerut colegilor să întoarcă spatele 'cultului personalității lui Trump'.

Marți seară, într-un hemiciclu aproape gol, ea a rostit un discurs acid împotriva adversarului său. 'A rămâne tăcut și a ignora minciuna' privind frauda electorală presupusă 'îl întărește pe mincinos. Nu voi participa la aceasta', a spus ea.

Din poziția de număr 3, sau 'conference chair', Liz Cheney era responsabilă cu transmiterea mesajelor republicanilor, o misiune cu atât mai importantă cu cât se apropie alegerile de la jumătatea mandatului.

Consilieri ai republicanilor din Cameră și strategi ai partidului au spus că îndepărtarea lui Liz Cheney i-ar putea ajuta pe termen scurt pe republicani să poată conta pe susținătorii lui Trump la startul campaniei pentru alegerile din 2022 pentru Congres, în urma cărora speră să recâștige majoritățile în Cameră și Senat.

În locul lui Liz Cheney, Trump și liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, o susțin pe Elise Stefanik, 36 de ani, aleasă de pe poziții moderate în Congres pentru prima oară în urmă cu șase ani și devenită ulterior una din vocile puternice pro-Trump, căruia îi susține și acuzațiile de fraudă electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău