SUA le cer țărilor aliate din NATO să denunțe public acțiunile Iranului

  • 27 Iunie 2019 18:15
SUA le cer țărilor aliate din NATO să denunțe public acțiunile Iranului

Ministrul interimar al apărării american, Mark Esper, a lansat joi un apel statelor aliate din cadrul NATO pentru a condamna public acțiunile ostile ale Iranului și pentru a lua în considerare participarea la un plan de apărare a căilor maritime strategice din zona Golfului, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Nu căutăm un conflict armat cu Iranul, dar suntem pregătiți să apărăm forțele și interesele Statelor Unite în regiune. Nimeni nu ar trebui să confunde reținerea cu vulnerabilitatea'', a declarat Esper la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO.

Într-o conferință de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că ''SUA au declarat clar că nu vor un război''. ''De fapt, SUA au spus în mod foarte clar că sunt gata să discute cu Iranul, fără nicio condiție prealabilă'', a adăugat Stoltenberg.

Mai multe țări din NATO, printre care Franța și Germania, s-au pronunțat pentru menținerea acordului internațional semnat cu Teheranul în 2015, care vizează programul nuclear iranian.

În ceea ce o privește, Turcia i-a transmis lui Mark Esper că ''dialogul este mai bun decât sancțiunile''.

Tensiunile s-au amplificat între Iran și SUA după ce, la 13 iunie, două petroliere, unul aparținând unui armator norvegian și celălalt unui armator japonez, au fost lovite de dispozitive explozive la ieșirea din strâmtoarea Ormuz, la circa 50 de kilometri de coasta iraniană.

Washingtonul susține că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Iranul respinge orice implicare în acest atac, iar președintele iranian Hassan Rouhani a calificat acuzațiile americane drept ''propagandă''.

La 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spațiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susține că drona se afla în spațiul aerian internațional și a denunțat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.

Donald Trump a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ținte din Iran, dar le-a anulat înainte ca Pentagonul să înceapă executarea lor. El a scris pe Twitter că a decis în final să anuleze această operațiune de teama că ea putea provoca victime colaterale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău