SUA | Justiția ridică o interdicție veche de peste 50 de ani privind vânzarea de arme de calibru mic tinerilor americani

  • 14 Iulie 2021 11:43
SUA | Justiția ridică o interdicție veche de peste 50 de ani privind vânzarea de arme de calibru mic tinerilor americani

Un tribunal american a invalidat marți o lege care interzicea de peste o jumătate de secol magazinelor autorizate de armament să vândă arme de calibru mic tinerilor sub 21 de ani, relatează miercuri France Presse, citat de Agerpres.

Această decizie a Curții federale de apel din Virginia reprezintă un serios pas înapoi pentru susținătorii unei mai stricte reglementări a armelor de foc în SUA.

'Drepturile noastre constituționale cele mai prețioase se aplică de la vârsta de 18 ani și dreptul la posesia de arme de foc garantat de al doilea amendament nu este diferit', susține în decizia sa judecătorul Julius Richardson, numit de Donald Trump.

Cel de-al doilea amendament al Constituției SUA menționează 'dreptul oamenilor de a deține și de a purta arme', dar face obiectul unor interpretări divergente în Statele Unite.

Această decizie mai poate fi atacată, inclusiv în fața Curții Supreme a Statelor Unite, cu o puternică majoritate conservatoare (șase judecători din nouă).

Decizia curții din Virginia subminează legea adoptată în 1968 de Congresul SUA, ai cărei aleși au avertizat la vremea respectivă că tinerii majori comit mai multe crime decât persoanele mai în vârstă.

'Suntem conștienți de gravitatea violenței cu arme de foc în această țară și salutăm dorința demnă de laudă a Congresului de a reduce această violență fără sens', scrie judecătorul Richardson, în timp ce 40.000 de persoane și-au pierdut viața numai anul trecut în urma atacurilor armate în SUA.

'Dar recunoaștem că al doilea amendament întruchipează un drept fundamental și anterior care autorizează oamenii să-și protejeze viața, libertatea și proprietatea', a adăugat el în decizia sa, care a primit sprijinul unui alt magistrat.

În schimb, un al treilea judecător al Curții de Apel și-a exprimat opoziția într-un text disjunct. 'Decizia majorității de a acorda o victorie lobby-ului armelor într-o luptă pe care a pierdut-o cu peste 50 de ani în urmă în Capitol Hill este nefondată din punct de vedere legal', susține James Wynn, apreciind că judecătorii nu ar trebui să se substituie legiuitorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău