SUA - Jumătate de milion de persoane din Oregon, evacuate din calea flăcărilor; cel puțin 16 morți

  • 11 Septembrie 2020 19:12
SUA - Jumătate de milion de persoane din Oregon, evacuate din calea flăcărilor; cel puțin 16 morți

Circa o jumătate de milion de persoane din Oregon au fost evacuate în timp ce zeci de incendii extreme, alimentate de vânt, au mistuit vineri Coasta de Vest a Statelor Unite, distrugând sute de locuințe și provocând moartea a cel puțin 16 persoane, au anunțat autoritățile, citate de Reuters, preluat de Agerpres.

Unsprezece persoane au decedat începând de luni din cauza incendiilor din California, în timp ce alte patru și-au pierdut viața în Oregon, iar un băiat în vârstă de 1 an a murit în statul Washington, potrivit poliției.

În Oregon, numărul de persoane vizate de ordine de evacuare a crescut la aproximativ 500.000 - aproximativ o optime din populația statului - după ce suburbiile din Portland au fost amenințate de cel mai mare incendiu din acest stat, a declarat Biroul statal pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Alte mii de locuitori au fost strămutați spre nord și sud, în statele vecine Washington și California.

Oregon a fost puternic afectat de cele aproape o sută de incendii majore izbucnite pe Coasta de Vest.

Aproximativ trei mii de pompieri au fost desfășurați în lupta cu flăcările, iar autoritățile au declarat că este nevoie de un efectiv de două ori mai mare.

Poliția a deschis o anchetă criminală pentru incendiere în cazul a cel puțin unui incendiu din Oregon, numit Almeda Fire, care a izbucnit în Ashland, lângă granița cu statul California și a mistuit câteva sute de case din comunitățile adiacente situate de-a lungul Bear Creek, a declarat șeful poliției din Ashland, Tighe O'Meara.

Incendiile din Oregon au făcut ravagii în mai multe comunități din zona lanțului muntos Cascade, precum și în zonele costiere cu păduri tropicale, care în mod normal nu sunt afectate de incendii de vegetație. În estul statului Washington, un incendiu a distrus mare parte din micul oraș agricol Malden, notează Reuters.

În centrul Oregon, echipele de căutare și salvare au pătruns în comunitățile devastate din Santiam Valley pentru a căuta persoane dispărute.

Spre sud, o serie de comunități mici, situate de-a lungul autostrăzii Interstate 5, în apropiere de Medford, au fost reduse la cenușă după ce tăciuni proveniți de la un incendiu au fost luați de vânt.

Pompierii au declarat că vântul neobișnuit de cald și uscat a alimentat incendiile, răspândind flăcările de la o comunitate la alta și apoi de la o casă la alta.

Guvernatorul Oregon, Kate Brown, a declarat că aproximativ 364.220 de hectare au fost mistuite de flăcări. ''Acesta nu va fi un eveniment unic", a declarat Brown, joi, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că ''simțim impactul acut al schimbării climei''.

Climatologii susțin că încălzirea globală a contribuit în mare măsură la anotimpurile umede și uscate, determinând vegetația din vestul SUA să prospere și apoi să se usuce, lăsând în urmă cantități mai mari de combustibil pentru incendii.

Cel puțin patru departamente de poliție din Oregon au avertizat asupra mesajelor online ''false'' care par a fi transmise de forțele de ordine și care acuză de declanșarea incendiilor diverse grupări și activiști.

Două dintre cele mai importante incendii din Oregon, active la circa 32 de kilometri sud-est de centrul orașului Portland au fuzionat, conducând la o extindere a evacuărilor în comitatul Clackamas, cu populație densă.

În California, cel mai populat stat din SUA, incendiile de vegetație au ars peste 1,25 de milioane de hectare până în prezent în acest an, marcând un record. Șase dintre cele mai ample douăzeci de incendii de vegetație din istoria Californiei s-au produs în 2020.

Aproximativ o treime dintre persoanele evacuate au fost strămutate în comitatul Butte, la nord de Sacramento, unde incendiul numit North Complex a mistuit peste 99.960 de hectare și a fost distrus peste două mii de case și structuri.

Rămășițele a zece victime au fost găsite în alte locații din zona afectată de acest incendiu, potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului șerifului din Butte.

O altă persoană a decedat în comitatul Siskiyou, în nordul Californiei, potrivit departamentului pentru protecția împotriva incendiilor din acest stat, CalFire.

Miercuri dimineață, orașul San Francisco era învăluit de o ceață portocalie, efect provocat de fumul care filtrează lumina solară. Stratul de fum a persistat în regiunea San Francisco și joi, înrăutățind calitatea aerului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău