SUA | Joe Biden numește primii judecători din mandatul său, punând accentul pe diversitate

  • 30 Martie 2021 17:32
SUA | Joe Biden numește primii judecători din mandatul său, punând accentul pe diversitate

Președintele american Joe Biden a anunțat marți primele sale numiri în posturi de judecători federali, punând accentul pe diversitate, în contrast cu predecesorul său republican, Donald Trump, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Judecătoarea afroamericană Ketanji Brown Jackson, în vârstă de 50 de ani, este numită la Curtea de Apel din Washington, o instanță reputată pentru importanța dosarelor care sunt examinate acolo. Dacă va fi confirmată de Senat, ea îi va succeda lui Merrick Garland, devenit secretar al Justiției.

Numele lui Ketanji Brown Jackson este cu regularitate citat pentru Curtea Supremă. Dacă se va alătura, în anii care urmează, prestigioasei instanțe, ea ar deveni prima femeie de culoare într-un astfel de post.

Dintre cele 11 nominalizări ale președintelui american, trei sunt femei afroamericane, propuse pentru posturi la curți de apel.

Aceste nominalizări reprezintă "o diversitate largă de origini, experiențe și perspective, care sunt forța țării noastre", a subliniat Joe Biden într-un comunicat.

Conform Constituției americane, președintele îi numește pe viață pe judecătorii Curții Supreme și pe judecătorii federali, în tribunalele de apel sau de primă instanță. Apoi este sarcina Senatului să îi confirme.

În timpul mandatului său, Donald Trump s-a arătat extrem de activ în privința acestui dosar care stârnește pasiuni de decenii în rândul alegătorilor conservatori.

Colaborând strâns cu liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, el a numit peste 200 de judecători cu vederi conservatoare în tribunalele federale.

La instalarea la putere, el s-a putut sprijini pe un Senat dominat de republicanii care, din 2014 și până în 2016, i-au blocat pe candidații prezentați de Barack Obama, lăsând 107 posturi judiciare vacante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău