SUA | Joe Biden afirmă că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan

  • 11 August 2021 08:41
SUA | Joe Biden afirmă că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan

Președintele american Joe Biden a declarat marți că „nu regretă” decizia sa de a încheia retragerea trupelor americane din Afganistan la sfârșitul lunii august, cerând afganilor să găsească ''voința de a se lupta'', relatează AFP.

"Nu regret decizia mea", a spus Biden, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă. Ultimele trupe americane ar urma să părăsească Afganistanul la 31 august, după 20 de ani de război purtat de Statele Unite în această țară, notează Agerpres.

De când președintele democrat a anunțat acest termen, în urmă cu aproximativ o lună, talibanii câștigă constant teren. Ei au preluat marți controlul în două noi capitale de provincie afgane, Farah, în vest, și Pul-e Khumri, în nord, de unde civilii au fugit în masă.

Afganii ''trebuie să aibă voința de a lupta'' și ''trebuie să lupte pentru ei înșiși, pentru națiunea lor'', a subliniat președintele american.

''Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, am instruit și echipat (...) peste 300.000 de militari afgani'', a spus el. Joe Biden a dat asigurări că americanii își vor ''ține promisiunea'' de a sprijini în continuare logistic și financiar armata afgană.

În aceeași ordine de idei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat marți că forțele armate afgane sunt ''mult mai numeroase'' în fața talibanilor și că au ''potențialul de a provoca mult mai multe victime''.

"Această idee că avansarea talibanilor nu poate fi oprită (...), nu este realitatea de pe teren", a apreciat purtătorul de cuvânt.

Talibanii care avansează într-un ritm rapid, controlează de acum opt din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, dintre care șase din nouă în nordul țării, luptele continuând în celelalte trei.

De asemenea, talibanii au continuat asaltul în jurul Mazar-i-Sharif, cel mai mare oraș din nord. Dacă la rândul său, aceasta ar cădea în mâinile talibanilor, guvernul afgan nu ar mai avea controlul asupra întregii regiuni, care în mod tradițional s-a opus cu înverșunare talibanilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău