SUA își redeschid ambasada în Somalia, după 28 de ani de la închiderea misiunii diplomatice

  • 03 Octombrie 2019 15:53
SUA își redeschid ambasada în Somalia, după 28 de ani de la închiderea misiunii diplomatice

Statele Unite ale Americii au anunțat miercuri seară redeschiderea ambasadei din capitala somaleză Mogadiscio, la 28 de ani după închiderea misiunii lor diplomatice în această țară africană în plin război civil, în 1991, când a fost înlăturat de la putere autocratul Mohamed Siad Barré, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Astăzi, reafirmăm relațiile dintre poporul american și poporul somalez, și dintre cele două națiuni ale noastre', a declarat ambasadorul SUA în Somalia, Donald Yamamoto, într-un comunicat.

'Este o zi istorică și semnificativă, care reflectă progresele Somaliei în ultimii ani, precum și un pas spre regularizarea angajamentului diplomatic la Mogadiscio de la recunoașterea guvernului federal din Somalia în 2013', a adăugat diplomatul american.

SUA au restabilit în decembrie 2018 o 'prezență diplomatică permanentă' la Mogadiscio, după ce misiunea diplomatică americană pentru Somalia fusese atașată până atunci ambasadei de la Nairobi, în Kenya vecină.

Somalia a fost aruncată în haos din 1991, iar din 2007 trebuie să facă față insurgenților islamiști radicali shebab, afiliați rețelei Al-Qaida, care întreprind numeroase atentate împotriva unor ținte civile și militare.

Luni, insurgenții au atacat o bază militară folosită pentru lansarea de drone americane, precum și un convoi al Uniunii Europene la Mogadiscio.

Statele Unite sprijină lupta împotriva insurgenților shebab, purtată de guvernul federal somalez și de forța Uniunii Africane în Somalia (Amisom), prezentă în această țară din 2007.

Loviturile aeriene americane în Somalia s-au intensificat începând din aprilie 2017, când președintele Donald Trump a calificat sudul Somaliei drept 'zonă de ostilități active'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău