SUA își consolidează poziția de cel mai mare exportator de arme din lume

  • 09 Martie 2020 09:39
SUA își consolidează poziția de cel mai mare exportator de arme din lume

Statele Unite au furnizat mai mult de o treime din arme la nivel global în ultimii cinci ani, consolidându-și poziția de cel mai mare vânzător din lume la acest capitol, relevă luni Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, potrivit DPA și AFP, citate de Agerpres.

Volumul global de transferuri de arme a crescut cu aproape 6% în perioada 2015-2019, comparativ cu 2010-2014, arată SIPRI în cel mai recent raport al său privind transferurile de arme în lume.

În perioada analizată, SUA au asigurat 36% din exporturile de arme și au vândut arme unui număr de 96 de țări. Arabia Saudită a rămas cel mai mare importator, cu 12% din totalul importurilor la nivel global.

Trendul general din perioada studiată sugerează că, în afară de creșterea continuă a vânzărilor de arme în lume, "vedem de asemenea foarte clar că SUA devin și mai dominante, consolidându-și poziția de principal furnizor de arme din lume", a spus Pieter Wezeman, cercetător-șef în cadrul programului privind armele și cheltuielile militare al SIPRI.

Jumătate dintre vânzările de arme americane s-au făcut către Orientul Mijlociu, unde numai Arabia Saudită a asigurat o cincime din livrările SUA, devenind cea mai importantă piață a acestei țări. Următorii doi furnizori ai Arabiei Saudite sunt Marea Britanie și Franța.

Potrivit expertului SIPRI, Arabia Saudită va rămâne cel mai probabil principalul importator "pentru o perioadă de mai mulți ani".

Faptul că atât de multe arme sunt exportate în Orientul Mijlociu este extrem de "îngrijorător", a mai afirmat el, în contextul în care regiunea se confruntă cu "conflicte, tensiune și o potențială nouă escaladare" situației.

Unele dintre marile livrări ale SUA din respectiva perioadă de cinci ani au fost convenite în timpul administrației Obama, a spus Wezeman.

Rusia, al doilea cel mai mare exportator de arme, cu o cincime din livrările la nivel mondial, a vândut arme unui număr de 47 de țări. Peste jumătate din exporturile Rusiei au ajuns în India, China și Algeria.

Totuși, exporturile de arme rusești au scăzut cu 18% față de perioada 2010-2014.

"Nu înseamnă că Rusia nu încearcă să exporte arme, ci mai degrabă că țările care cumpără au avut probleme în a-și menține nivelurile ridicate de importuri de arme, un exemplu clar fiind Venezuela", a afirmat Wezeman.

Franța a fost al treilea cel mai mare exportator, cu aproape 8%, și a înregistrat cel mai ridicat nivel de exporturi al său de după 1990 în urma unor acorduri extinse cu Egipt, Qatar și India, a precizat SIPRI.

Germania și China se numără de asemenea printre primii cinci exportatori. Aceste prime cinci țări au asigurat 76% din exporturile globale de arme.

Cota din importurile globale de arme a regiunii Orientul Mijlociu a fost de circa 35%, iar importurile s-au înmulțit cu 61% în perioada vizată. În afară de Arabia Saudită, printre primii 10 importatori din lume se mai numără patru țări din regiune - Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Irak și Qatar.

Importurile Indiei, plasată pe locul al doilea, reprezintă circa 9% din totalul global. Mult peste jumătate din armele Indiei au fost importate din Rusia. Alți mari furnizori ai Indiei au fost Israel și Franța.

Pakistanul, rivalul regional al Indiei, a importat peste două treimi din arme din China, în timp ce importurile din SUA au scăzut în urma unei decizii a Washingtonul de a opri ajutorul militar.

Ceilalți importatori din top cinci au fost Egipt, Australia și China.

Beijingul a livrat arme unui număr de 53 de țări, însă mai multe mari piețe sunt închise din motive politice, printre care India și Australia, conform SIPRI.

După mai mulți ani de scădere a importurilor de arme, Europa a înregistrat o creștere ușoară în perioada de cinci ani.

Baza de date privind transferul de arme nu include armele mici și este realizată din surse publice, care variază de la ziare naționale și regionale la publicații internaționale specializate, dar și rapoarte guvernamentale și ale industriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău