SUA | Învingător în Carolina de Sud, Joe Biden relansează cursa democrată pentru Casa Albă

  • 01 Martie 2020 11:06
SUA | Învingător în Carolina de Sud, Joe Biden relansează cursa democrată pentru Casa Albă

Fostul vicepreședinte american Joe Biden a relansat cursa democrată pentru Casa Albă obținând sâmbătă o victorie lejeră la alegerile primare din Carolina de Sud, confirmându-și poziția de principal rival al favoritului Bernie Sanders, comentează AFP, potrivit Agerpres.

După trei rezultate dezamăgitoare în statele precedente, Joe Biden a promis de data aceasta, triumfător, că va fi, la final, democratul care va avea ca misiune să îl contracareze pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Însă cursa pentru învestitura democrată este lungă, iar dinamica se va schimba marți, odată cu 'Super Tuesday', când vor vota împreună 14 state.

"Datorită vouă, am câștigat detașat și suntem în viață", a spus candidatul de 77 de ani, denunțându-i pe cei care l-au îngropat prea repede. Este prima victorie a lui Joe Biden într-un scrutin primar, el fiind la a treia candidatură la președinție.

Conform rezultatelor după numărarea a 95% din sufragii, senatorul independent Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, este pe locul al doilea (20%), cu mult în spatele lui Biden (49%).

Ajungând abia pe poziția a treia, în ciuda celor 20 de milioane de dolari cheltuite locale pentru campania sa, miliardarul Tom Steyer a anunțat că renunță la cursă. Ceilalți șapte candidați vor continua cursa.

Joe Biden, fost vicepreședinte în timpul lui Barack Obama, era favorit în Carolina de Sud, stat unde persoanele de culoare, în rândul cărora el este foarte popular, reprezintă mai mult de jumătate din electoratul democrat.

"M-ați propulsat pe drumul pentru a-l învinge pe Donald Trump", a declarat Biden sâmbătă seară la Columbia, capitala statului, în aplauzele susținătorilor săi.

Sanders l-a felicitat pe Biden în timpul unui miting de campanie în Virginia, care va vota marți.

"Nu putem câștiga peste tot", a spus el, reamintind cele trei performanțe ale sale în primele state. "Acum, e momentul pentru Super Tuesday", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău