SUA instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul tehnologic

  • 31 Martie 2022 20:10
SUA instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul tehnologic

SUA au anunțat joi noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând de această dată sectorul tehnologic, între care și cel mai important fabricant rus de semiconductori, cu scopul declarat de a împiedica ocolirea sancțiunilor occidentale, relatează AFP.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat că vizează "21 de entități și 13 indivizi în cadrul represiunii sale împotriva rețelelor de ocolire a sancțiunilor impuse Kremlinului și companiilor tehnologice, care joacă un rol determinant în mașina de război a Federației Ruse".

Compania Serniya Engineering se află astfel printre țintele acestei noi salve de sancțiuni, fiind acuzată că s-ar afla în centrul unei rețele create pentru a ocoli sancțiunile impuse de țările occidentale, notează Agerpres.

"Acțiunile de astăzi demonstrează angajamentul guvernului american de a contracara ocolirea sancțiunilor" occidentale împotriva Rusiei, a precizat Departamentul Trezoreriei.

Washingtonul a sancționat de asemenea compania Mikron, "cel mai mare fabricant de cipuri din Rusia" care, subliniază Departamentul Trezoreriei, "exportă peste 50% din microelectronica rusă".

"Armata rusă depinde de tehnologii occidentale cheie pentru funcționarea bazei sale industriale de apărare", precizează Trezoreria.

Astfel, OFAC (Biroul de control al bunurilor străine al Departamentului Trezoreriei) vizează "principalele companii tehnologice rusești care permit războiul ilegal al lui (Vladimir) Putin împotriva Ucrainei. Aceste măsuri vor împiedica mai mult accesul Rusiei la tehnologia occidentală și la sistemul financiar internațional".

"Vom continua să vizăm mașina de război a lui Putin cu sancțiuni sub toate formele, până când acest război nebunesc se va încheia", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Washingtonul a vizat deja cu sancțiuni industria rusă de apărare, iar secretarul adjunct al Trezoreriei a anunțat marți că alte sectoare "esențiale pentru capacitatea Kremlinului de a face să funcționeze mașina sa de război" vor fi avut în vedere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău