SUA îndeamnă Coreea de Nord să pună capăt testelor de rachetă „contraproductive''

  • 24 Octombrie 2021 10:50
SUA îndeamnă Coreea de Nord să pună capăt testelor de rachetă „contraproductive''

SUA au îndemnat Coreea de Nord, duminică, să pună capăt testelor de rachetă "contraproductive", exprimându-și speranța că Phenianul va răspunde apelului la dialog lansat de Washington, informează AFP.


Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică de pe un submarin, determinând Consiliului de Securitate al ONU să se reunească în regim de urgență.

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean Noh Kyu-duk, după o întrevedere cu omologul lor nipon, la Washington.

El a calificat lansarea de marți drept "provocare" și a îndemnat Phenianul să înceteze testele sale de rachetă "îngrijorătoare și contraproductive".

"Sperăm că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) va răspunde pozitiv la eforturile noastre de sensibilizare", a declarat Kim în fața jurnaliștilor la Seul.

Lansarea de marți este cea mai recentă dintr-o serie de teste de arme efectuate recent de Coreea de Nord. Phenianul a efectuat recent mai multe teste, inclusiv cu o rachetă cu rază lungă de acțiune, o armă trasă dintr-un tren și o rachetă prezentată ca hipersonică de către Coreea de Nord, provocând îngrijorare în rândul multor națiuni.

La începutul lunii, liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat SUA pentru sancțiuni, respingând afirmațiile Washingtonului conform cărora SUA nu au intenții ostile.

Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu fostul președinte al SUA Donald Trump, dar discuțiile au intrat într-un punct mort după al doilea summit din 2019 din cauza lipsei unui acord cu privire la relaxarea sancțiunilor internaționale și concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă în schimb.

Președintele Joe Biden a promis că va continua să exploreze calea diplomatică, însă cu o abordare mai discretă, prin căutarea de domenii unde sunt posibile progrese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău