SUA îndeamnă China la reținere în contextul exercițiilor armatei sale în apropierea Taiwanului

  • 09 Aprilie 2023 13:30
SUA îndeamnă China la reținere în contextul exercițiilor armatei sale în apropierea Taiwanului

Statele Unite au cerut Chinei sâmbătă să dea dovadă de reținere în prima zi a exercițiilor militare pe care armata chineză le desfășoară în jurul Taiwanului, subliniind că Washingtonul este pregătit să își îndeplinească angajamentele de securitate în Asia, informează AGERPRES.

„Canalele noastre de comunicare cu Republica Populară Chineză rămân deschise și am făcut întotdeauna apel la reținere și la a nu se modifica statu-quoul", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.  

„Suntem încrezători în faptul că avem resurse și capacități suficiente în regiune pentru a asigura pacea și stabilitatea", a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că SUA monitorizează "îndeaproape acțiunile Chinei". Beijingul a efectuat sâmbătă un exercițiu de "încercuire totală" a insulei, în Strâmtoarea Taiwan, în prima zi de manevre militare care vor dura până luni, mobilizând cel puțin nouă nave de război și 71 de avioane militare, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei, citat de Agerpres.

Aceste manevre sunt prezentate ca represalii la întâlnirea recentă din SUA între președintele Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy și președinta taiwaneză Tsai Ing-wen, care a denunțat "expansionismul autoritar" al Chinei. Kevin McCarthy a repetat sâmbătă pe Twitter că Beijingul "nu trebuie, în niciun caz, să îmi spună unde pot să merg sau cu cine pot vorbi".

Taiwanul este considerat ca fiind teritoriu suveran cu propriul guvern și sistem politic sub numele de Republica Chineză, de la sfârșitul războiului civil între naționaliști și comuniști în 1949, dar Beijingul susține că este o provincie rebelă și insistă ca aceasta să revină la ceea ce numește patria comună.

Insula este, de asemenea, unul din motivele majore de disensiuni între China și SUA, în special pentru că Washingtonul este principalul furnizor de arme al Taiwanului și ar fi cel mai important aliat militar al acestuia în cazul unui eventual conflict militar cu Beijingul. 


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău