SUA: În urma criticilor, Biden își explică poziția în ce privește convocarea sa la procesul de 'impeachment'

  • 29 Decembrie 2019 08:45
SUA: În urma criticilor, Biden își explică poziția în ce privește convocarea sa la procesul de 'impeachment'

Fostul vicepreședinte american Joe Biden, candidat pentru alegerile prezidențialele din 2020, a declarat sâmbătă că nu există 'nicio bază legală' pentru convocarea sa la procesul de 'impeachment' împotriva președintelui Donald Trump, democratul încerând astfel să lămurească o declarație anterioară care i-a adus critici, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

'Vreau să clarific ceva ce am spus ieri. În cei 40 de ani ai mei de viață publică, m-am conformat întotdeauna unui ordin legal și în cei opt ani ai mei ca vicepreședinte, biroul meu - spre deosebire de Donald Trump și Mike Pence - a cooperat cu cererile de monitorizare legitime ale Congresului', a scris Biden pe Twitter.

'Însă nu voi pretinde că există vreo bază legală pentru citații republicane pentru mărturia mea în procesul de impeachment', a adăugat el.

Declarația intervine la o zi după ce Biden a declarat, într-un interviu pentru Des Moines Register, că nu se va conforma unei citații din partea Senatului, pentru că aceasta ar fi o tactică a lui Trump de a distrage atenția de la ilegalitățile sale.

Unii experți juridici și comentatori l-au criticat pe fostul vicepreședinte pentru această declarație, observând că refuzul Casei Albe de a răspunde convocărilor din partea Congresului a fost unul din motivele declanșării procedurii de impeachement împotriva lui Trump.

Pe 18 decembrie, președintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru ''abuz de putere'' și ''obstrucționarea Congresului''. El este acuzat că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe democratul Joe Biden, potențial contracandidat al său la scrutinul de anul viitor.

Revine acum Senatului să îl judece pe Trump, însă republicanii, care controlează camera superioară a Congresului, au intenția fermă de a-l achita pe președinte.

Președinta Camerei, democrata Nancy Pelosi nu a trimis deocamdată articolele de impeachment către Senat, în încercarea de a-i presa pe republicani să ajungă la un acord cu democrații cu privire la regulile procesului. Trump a declarat că vrea ca Biden să fie chemat să depună mărturie în acest proces.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău