SUA iau în considerare trimiterea mai multor consilieri militari în Ucraina
-
21 Aprilie 18:20
SUA iau în considerare trimiterea de consilieri militari suplimentari la ambasada de la Kiev, aceasta fiind cea mai recentă demonstrație a angajamentului american față de Ucraina, în contextul în care Rusia pare să câștige avânt în acest conflict care durează de doi ani, scrie Politico, citat de Digi24.
Potrivit sursei, consilierii nu ar urma să aibă un rol de luptă, ci mai degrabă ar sfătui și sprijini guvernul și armata ucraineană, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.
„De-a lungul acestui conflict, DOD (Departamentul Apărării – n.r.) a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri suplimentari pentru a suplimenta Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă”, a spus Ryder într-o declarație pentru Politico, el menționând că personalul este supus acelorași restricții de călătorie ca toți angajații ambasadei.
ODC „efectuează misiuni variate de consiliere și sprijin (non-combat) și, deși are exclusiv personal din cadrul DOD, este încorporat în cadrul Ambasadei SUA, sub autoritatea șefului misiunii, ca și restul Ambasadei”, a adăugat Ryder. El a refuzat să discute despre un anumit număr de personal „din motive de securitate operațională și de protecție a forței”.
Trupele suplimentare vor sprijini eforturile de logistică și de supraveghere pentru armele pe care SUA le trimit Ucrainei, au declarat patru oficiali americani și o persoană care cunoaște aceste planuri. Noul contingent va ajuta, de asemenea, armata ucraineană cu întreținerea armelor, potrivit acestor surse. Nu e clar câte trupe americane suplimentare vor fi trimise în Ucraina, dar doi dintre oficialii americani citați au spus că ar fi vorba de 60.
Trupele suplimentare, chiar și într-un rol non-combat, ar extinde prezența militară a SUA în țară. Congresul SUA a blocat luni de zile aprobarea asistenței suplimentare pentru Kiev, deoarece fostul președinte Donald Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la acest efort.
În schimb, președintele Joe Biden a dat asigurări de multe ori că trupele americane nu vor participa la război, deoarece acest lucru ar crește riscul unei confruntări directe între forțele americane și ruse.
Una dintre sarcinile consilierilor va fi să-i ajute pe ucraineni să-și planifice acțiunile militare cu echipamentelor primite de la SUA, în contextul în care e de așteptat ca luptele să se intensifice în timpul verii și să coordoneze noi transporturi de arme atunci când actualul proiect de lege adoptat în Congres va deveni lege, iar arme și echipamente vor ajunge la linia frontului ucrainean, potrivit surselor citate.
Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front. Conform oficialilor americani familiarizați cu subiectul, o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.
Președintele Joe Biden a salutat adoptarea de către Camera Reprezentanților a fondurilor, un „ajutor crucial” pentru Ucraina și Israel, la „întâlnirea cu istoria”. Pachetul de 95 de miliarde de dolari „trimite un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume”, a spus liderul american. El a cerut Senatului să aprobe aceste programe de ajutor cât mai curând posibil.