SUA impun sancțiuni unor entități chineze pentru încălcarea drepturilor minorității uigure

  • 23 Mai 10:10
SUA impun sancțiuni unor entități chineze pentru încălcarea drepturilor minorității uigure

Departamentul american al Comerțului a anunțat vineri că a impus sancțiuni comerciale împotriva a nouă entități chineze, apreciind că acestea s-au făcut vinovate de complicitate la încălcarea drepturilor omului ale minorității uigure din China, notează AFP, preluate cde Agerpres.

Un institut științific din cadrul Ministerului chinez al Securității și opt firme au fost plasate pe o listă neagră a Washingtonului.

Concret, administrația Trump le-a impus "restricții de acces la tehnologia americană", a făcut cunoscut Departamentul Comerțului într-un comunicat.

Documentul a reamintit că, în octombrie, Statele Unite au plasat deja pe această listă 28 de organizații guvernamentale și comerciale chineze, reproșându-le că sunt implicate în campania de represiune dusă de autorități în special împotriva minorității musulmane uigure.

"Aceste nouă entități sunt complice la încălcarea drepturilor omului și abuzuri comise în campania de represiune, de detenție arbitrară în masă, de muncă forțată și supraveghere cu tehnologie de vârf împotriva etnicilor uiguri, kazahi și altor membri ai minorităților musulmane din regiunea autonomă uigură Xinjiang", a subliniat vineri comunicatul.

Washingtonul, ca și numeroase organizații de apărare a drepturilor omului, acuză China că ține închiși peste un milion de membri ai acestei minorități musulmane în "lagăre de reeducare" din regiunea de nord-vest a țării.

Beijingul dezminte această cifră și vorbește despre centre de pregătire profesională, destinate să ajute populația să își găsească un loc de muncă și să îndepărteze astfel tentația islamismului și terorismului.

Aceste sancțiuni intervin într-un context de tensiuni diplomatice între Beijing și Washington în jurul pandemiei de COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,7 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
18

Curs oficial BNM 02 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4695 -0.1356
USD 17.5346 -0.0776
RON 4.0190 -0.0275
UAH 0.6542 -0.0015
RUB 0.2518 0.0023
Arhivă Radio Chișinău