SUA impun sancțiuni împotriva liderului cecen prorus Ramzan Kadîrov și mai multor oficiali ruși

  • 21 Decembrie 2017 10:44
SUA impun sancțiuni împotriva liderului cecen prorus Ramzan Kadîrov și mai multor oficiali ruși

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus miercuri sancțiuni împotriva liderului cecen prorus Ramzan Kadîrov pentru grave încălcări ale drepturilor omului, precum și împotriva mai multor oficiali ruși vizați în cadrul dosarului Serghei Magnitski, juristul rus decedat în închisoare în 2009, informează Agerpres.

Ramzan Kadîrov și un alt oficial cecen, Aiub Kataev, sunt acuzați de execuții extrajudiciare, de tortură, dispariții și abuzuri împotriva drepturilor omului.

În aceeași decizie, Trezoreria americană a impus sancțiuni împotriva a trei cetățeni ruși, în cadrul afacerii Magnitski. Trezoreria "rămâne angajată în a-i urmări pe cei implicați în cazul Magnitski, inclusiv pe cei care au avut un rol în complotul criminal și frauda pe care acesta le descoperise", se spune în comunicat.

Serghei Magnitski, un avocat rus devenit simbol al luptei împotriva corupției, a fost arestat la Moscova în 2008 după ce denunțase o vastă schemă de fraudă financiară, pusă la cale - potrivit lui - de responsabili ai poliției și ai fiscului din Rusia în detrimentul statului rus și al fondului de investiții britanic Hermitage Capital. El a decedat în închisoare la sfârșitul anului 2009 în Rusia, după ce a fost torturat și i-a fost refuzat tratamentul medical.

O lege americană, votată în memoria lui Magnitski în decembrie 2012, permite deja înghețarea bunurilor și intereselor în SUA ale persoanelor vinovate de încălcări grave ale drepturilor omului.

Fost rebel islamist, aflat la conducerea Ceceniei începând din 2007, Kadîrov a fost reconfirmat în funcție de președintele rus Vladimir Putin în martie anul trecut, dar a fost avertizat că legislația rusă trebuie să fie implementată strict în republica caucaziană cu majoritate musulmană.

Descriindu-l pe Vladimir Putin drept 'idolul' său, Ramzan Kadîrov a declarat într-un interviu televizat, în noiembrie, că este 'gata să moară' pentru președintele rus și să-i îndeplinească orice ordin. El a negat ferm orice implicare a cecenilor în asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemțov în 2015. În luna iunie, un tribunal moscovit a condamnat cinci bărbați ceceni pentru uciderea lui Nemțov, unul dintre cei mai duri critici ai lui Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău