SUA impun noi sancțiuni legate de gazoductul Nord Stream 2: Colaborăm cu Germania și cu aliații pentru a contracara practicile dăunătoare ale Rusiei, inclusiv în domeniul energetic

  • 23 Noiembrie 2021 12:33
SUA impun noi sancțiuni legate de gazoductul Nord Stream 2: Colaborăm cu Germania și cu aliații pentru a contracara practicile dăunătoare ale Rusiei, inclusiv în domeniul energetic

Statele Unite au impus noi sancțiuni în legătură cu gazoduct ruso-german Nord Stream 2, construit pentru a transport gaze naturale din Rusia în Germania și care a stârnit numeroase îngrijorări cu privire la tendințele Moscovei de a folosi aprovizionarea cu energie ca element de șantajare a Europei.

Departamentului de Stat al SUA a înștiințat Congresul că a sancționat, în conformitate cu  Legea privind protecția securității energetice a Europei (PEESA), două nave și o ”entitate asociată Rusiei”, Transadria Ltd., a cărei navă Merlin a fost clasificată ca ”proprietate blocată.”

Pe lângă acestea, administrația Biden a sancționat alte opt persoane și a identificat 17 vase ale acestora ca fiind ”bunuri blocate.”

”Raportul de astăzi este în concordanță cu opoziția continuă a Statelor Unite față de gazoductul  Nord Stream 2 și cu respectarea continuă de către guvernul SUA a PEESA. Chiar dacă administrația continuă să se opună gazoductului Nord Stream 2, inclusiv prin intermediul sancțiunilor noastre, continuăm să colaborăm cu Germania și cu alți aliați și parteneri pentru a reduce riscurile pe care le prezintă gazoductul pentru Ucraina și pentru țările NATO și UE aflate în prima linie a frontului și pentru a contracara practicile dăunătoare ale Rusiei, inclusiv în domeniul energetic”, este precizat în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Berlinul a anunțat la 16 noiembrie că suspendă procesul de autorizare a Nord Stream 2, deoarece consorțiul deținut de gigantul rus Gazprom ce are sediul în Elveția și care se află în spatele gazoductului trebuia să înființeze o filială în Germania pentru a obține o licență de operare.

Statele Unite, Ucraina și mai mulți membri ai Uniunii Europene și-au arătat în trecut retincența cu privire la acest gazoduct, motivând că pune în pericol securitatea energetică europeană și privează Ucraina de crucialele taxe de tranzit.

Cu toate acestea, unele țări europene, printre care și Germania, afirmă că proiectul este vital pentru a asigura aprovizionarea cu energie pe fondul creșterii prețurilor.

În luna mai, Administrația Biden a renunțat la ideea de a sancționa operatorul conductei, precum și pe directorul general german, președintele SUA afirmând atunci că Rusia va finaliza oricum acest proiect, indiferent de sancțiunile economice impuse. În plus, liderul de la Casa Albă a subliniat că nu dorește să tensioneze relațiile pe care le are cu Germania.

Pentru a veni în sprijinul Ucrainei, încercând să o liniștească, Berlinul și-a asumat printr-un acord încheiat cu SUA la 22 iulie ca va impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

În plus, președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia,  prin care economiile emergente vor fi sprijinite în tranziția ecologică, iar încercările de utilizare a energiei ca instrument de coerciție să fie prevenite.

Înțelegerea a strânit numeroase îngrijorări din partea Ucrainei și Poloniei, care au atras atenția că Nord Stream 2 amenință ”Europa Centrală pe plan “politic, militar și energetic”.

Comisia Europeană a subliniat că acest proiect ”nu este de interes comun pentru UE”, dar va analiza acordul încheiat între SUA și Germania.

De asemenea, mai mulți eurodeputați din trei grupuri parlamentare au semnat o declarație comună prin care au îndemnat instituțiile europene să nu repete greșelile trecutului în relația cu Rusia, calificând acordul americano-german privind finalizarea Nord Stream 2, drept unul care ”nu este european”.

În egală măsură, parlamentarii europeni și americani au adoptat o declarație prin care s-au opus acordului dintre SUA și Germania de a permite finalizarea Nord Stream 2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău