SUA, Franța și Marea Britanie solicită Rusiei ”să pună capăt retoricii nucleare iresponsabile și periculoase”: Un război nuclear nu trebuie purtat niciodată

  • 02 August 2022 19:36
SUA, Franța și Marea Britanie solicită Rusiei ”să pună capăt retoricii nucleare iresponsabile și periculoase”: Un război nuclear nu trebuie purtat niciodată

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au solicitat luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare ”periculoase”, Washingtonul punând presiune asupra Moscovei și Beijingului de a începe negocieri asupra controlului armelor nucleare, anunță France Presse, potrivit Agerpres.

Într-o declarație comună, Franța, Marea Britanie și SUA, țări aliate și deținătoare de arme nucleare, subliniază că ”un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată” și că ”armele nucleare trebuie, atât timp cât vor exista, să servească doar unor scopuri de apărare, descurajare și prevenire a unui război”.

”Ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, solicităm Rusiei să pună capăt retoricii nucleare iresponsabile și periculoase, să își respecte angajamentele internaționale și să se angajeze din nou – prin cuvinte și fapte – față de principiile consacrate în recenta declarație a liderilor privind prevenirea războiului nuclear și evitarea cursei înarmărilor”, este menționat în declarația comună.

Într-un comunicat separat, președintele american, Joe Biden, a amintit că Noul Tratat START  va expira în 2026.

În acest context, liderul de la Casa Albă și-a arătat disponibilitatea de a negocia un nou acord, evocând faptul că acest proces ”necesită un partener dispus să acționeze cu bună credință”.

”Agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a spulberat pacea în Europa și constituie un atac la principiile fundamentale ale ordinii internaționale. În acest context, Rusia ar trebui să demonstreze că este pregătită să reia lucrările privind controlul armelor nucleare cu Statele Unite. China are, de asemenea, responsabilitatea, în calitate de stat cu arme nucleare din cadrul TNP și membru al P5, de a se angaja în discuții care să reducă riscul de erori de calcul și să abordeze dinamica militară destabilizatoare. Nu există niciun beneficiu pentru niciuna dintre națiunile noastre, sau pentru lume, dacă ne opunem unui angajament substanțial privind controlul armelor și neproliferarea nucleară”, a fost invitația lansată de Joe Biden.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 și prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA și Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) și bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău