SUA | După un nou atac asupra Capitoliului, dezbatere privind securitatea acestuia

  • 05 Aprilie 2021 08:53
SUA | După un nou atac asupra Capitoliului, dezbatere privind securitatea acestuia

Mai mulți responsabili americani au îndemnat duminică la găsirea unui echilibru între măsurile de securitate și necesitatea de a păstra Capitoliul SUA accesibil publicului, după ce a fost ținta unui nou atac vineri, notează AFP. citat de Agerpres.

Un membru al poliției Capitoliului a fost ucis și altul rănit vineri, când un individ i-a lovit intenționat cu mașina după care s-a izbit de un gard de securitate. Șoferul a ieșit apoi din autovehicul cu un cuțit în mână, înainte de a fi împușcat.

Atacul a avut loc la trei luni după asaltul violent asupra sediului Congresului din Washington, comis la 6 ianuarie de partizani pro-Trump, printre care s-au aflat militanți de extremă-dreaptă.

Dezbaterea cu privire la protecția acestor locuri a fost astfel relansată, în special asupra barierei ridicate după asaltul de la 6 ianuarie în jurul clădirilor care formează complexul. O parte a fost îndepărtată recent, iar perimetrul de securitate restrâns în jurul clădirii principale.

Senatorul republican de Missouri Roy Blunt a avertizat împotriva ideii de baricadare a locurilor.

"Cred că ar fi o greșeală ca barierele să fie instalate permanent în jurul Capitoliului", a declarat el pentru canalul ABC, menționând că erau "chiar acolo când mașina" agresorului i-a atacat vineri pe polițiști.

Generalul-locotenent în retragere Russel Honore, care a efectuat un audit al sistemului de securitate după asaltul de la 6 ianuarie, a afirmat că parlamentari din ambele partide au menționat securitatea ca prioritate, dorind în același timp un acces "100%" în clădire.

"Este ceva scos în evidență de toți membrii Congresului cu care am vorbit în cele șase săptămâni în care am fost acolo: vor acces pentru public", a spus el la postul ABC.

Un astfel de echilibru ar putea fi realizat cu mai multe "resurse pentru poliția Capitolului, îmbunătățiri ale camerelor video și senzorilor, precum și bariere", a estimat el. Russel Honore a sugerat, de asemenea, ca 200 de soldați ai Gărzii Naționale să fie desfășurați permanent la fața locului, pentru o perioadă de doi ani, așa cum a fost cazul după 11 septembrie.

Au fost făcute recomandări, a adăugat el. "Le-am oferit un plan. Am muncit mult la el. Acum depinde de Congres să lucreze la asta", a conchis generalul în retragere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău