SUA doresc ca Belgradul și Pristina să reia dialogul, declară reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest

  • 04 Septembrie 2019 13:10
SUA doresc ca Belgradul și Pristina să reia dialogul, declară reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest

La finalul Forumului strategic de la Bled, reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a declarat că atunci când Belgradul și Pristina vor relua dialogul, SUA poate avea un rol important în încercarea celor două părți de a rămâne angajate în procesul de găsire a unei soluții pentru ajungerea la un acord, scrie RADOR.

Palmer a subliniat că SUA dorește ca Belgradul și Pristina să revină la masa negocierilor. De asemenea, Palmer a declarat că se așteaptă ca noul guvern kosovar să aibă o poziție constructivă față de dialog și să anuleze taxele vamale pentru importurile din Serbia. "În primul rând este important ca părțile să reia dialogul.

Apoi, dorim să-i convingem pe președintele Serbiei și pe șeful diplomației sârbe că acea campanie privind retragerea recunoașterii Kosovo este contraproductivă și doar otrăvește atmosfera" – a explicat Palmer, adăugând că prin numirea sa în noua funcție Washingtonul a demonstrat responsabilitate față de solicitările din Balcani, dar și din Europa. "Am auzit din partea reprezentanților regiunii, dar și de la partenerii europeni că SUA nu se implică suficient și că nu sunt prezente în Balcani.

Obiectivul meu este să fiu prezent în regiune, să călătoresc de-a lungul Europei și să colaborez cu partenerii noștri pentru realizarea obiectivelor comune" – a explicat Palmer, adăugând că va pleda și va oferi sprijin pentru statul de drept, libertatea presei și transparență. Palmer a declarat că dorește să influențeze integrarea Balcanilor de Vest în instituțiile euroatlantice, deoarece aceste procese sunt în conformitate cu strategia și prioritățile SUA.

"Dorim să ajutăm Macedonia de Nord și Albania să înceapă negocierile cu UE, Serbia și Kosovo să reia dialogul și să ajungă la un acord, ceea ce le va deschide calea europeană. Cu Bosnia și Herțegovina vom lucra pentru a deveni un stat funcțional și vom oferi sprijin în implementarea reformelor necesare" – a subliniat Palmer.

Sursa:Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău