SUA | Donald Trump se opune revenirii unei femei care s-a alăturat Statului Islamic din Siria

  • 21 Februarie 2019 11:43
SUA | Donald Trump se opune revenirii unei femei care s-a alăturat Statului Islamic din Siria

Președintele american Donald Trump a respins categoric perspectiva revenirii în Statele Unite a unei tinere care s-a alăturat Statului Islamic din Siria, relatează AFP și Reuters.

"I-am ordonat secretarului de stat Mike Pompeo - și a fost complet de acord - să nu autorizeze întoarcerea Hodei Muthana în țară", a transmis miercuri pe Twitter președintele american, la scurt timp după ce secretarul de stat a dat un comunicat asigurând că tânăra femeie nu este cetățean al SUA.

"Nu are nicio bază juridică, nu are pașaport american valabil, nici dreptul la pașaport, nici viză pentru SUA", a precizat Pompeo.

În schimb, avocatul tinerei, al cărei tată a fost un diplomat yemenit, a respins acest argument.

"Hoda Muthana s-a născut în New Jersey în 1994, când tatăl ei nu mai era diplomat de câteva luni. Este cetățean american", a explicat pentru France Presse Hassan Shilby.

Deși Constituția SUA garantează cetățenia americană celor născuți pe teritoriul american, copiii diplomaților acreditați nu dobândesc automat cetățenia pentru că "nu se află sub jurisdicția Statelor Unite", a indicat Serviciul american pentru cetățenie și imigrație. Or, faptul că tatălui ei îi fusese retras statutul diplomatic înseamnă că Hoda Muthana este cetățean al SUA, a argumentat Charles Swift, director al Centrului legislativ constituțional pentru musulmanii din America.

Hoda Muthana "avea un pașaport valabil" când a plecat în Siria, în 2014, pentru a se alătura SI, a menționat Shilby.

"Este posibil (ca Muthana) să fi încălcat legea, iar dacă a făcut acest lucru este gata să plătească prețul. Nu putem merge până acolo încât să-i privăm pur și simplu de cetățenie pe cei care încalcă legea. Aceasta nu este America", a adăugat el.

Potrivit unui responsabil american, Hoda Muthana nici n-ar fi trebuit de fapt să dețină respectivul pașaport. "Dra Muthana nu a fost niciodată cetățean american", a precizat acesta.

Cazul tinerei intervine într-un context în care Donald Trump i-a îndemnat insistent pe europeni să primească înapoi sutele de cetățeni străini reținuți de alianța arabo-kurdă Forțele Democratice Siriene (FDS) care s-au alăturat SI, pentru ca ulterior să-i aducă în fața justiției. Țările europene vizate au reacționat însă rezervat, temându-se în special de o radicalizare în închisorile unde ar urma să ajungă cei readmiși.

Hoda Muthana, arestată într-o tabără de refugiați din nord-estul Siriei după ce s-a predat forțelor kurde, a participat activ la propaganda jihadistă, sub pseudonimul "Oum Jihad", făcând apel, între altele, la "vărsarea de sânge american" și felicitându-i pe autorii atentatului din 2015 de la Charlie Hebdo, potrivit organizației Counter Extremism Project.

După arestare, ea a dat interviuri mai multor ziare occidentale în care susține că regretă profund ce a făcut și că vrea să se întoarcă în SUA.

"Am realizat că am făcut o mare greșeală. Sunt conștientă că mi-am distrus viitorul și pe cel al fiului meu și regret profund", a spus între altele tânăra, care ar fi fost măritată cu trei luptători din SI, toți morți în prezent, și are un băiețel de 18 luni.

Potrivit New York Times, o altă femeie, în vârstă de 46 de ani, cu dublă cetățenie a SUA și a Canadei este reținută în aceeași tabără cu Muthana. Kimberly Gwen Polman a plecat din Canada în 2015 pentru a se întâlni cu un luptător al SI pe care îl cunoscuse online. Cele două femei au mai indicat pentru NYT că într-o altă tabără se află tot în arest patru surori originare din Seattle, împreună cu cei patru copii ai lor.

Zilele trecute, Londra a decis să-i retragă cetățenia adolescentei Shamima Begum, care în mod similar a plecat în Siria pentru a se alătura SI iar acum dorește să revină în Marea Britanie, împreună cu bebelușul ei născut în weekend. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău