SUA | Donald Trump neagă afirmațiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

  • 27 Ianuarie 2020 19:15
SUA | Donald Trump neagă afirmațiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiționat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul procedurii de destituire a sa din Congres, de anchete asupra rivalilor săi politici, cum afirmă într-un manuscris fostul său consilier pentru securitate națională John Bolton, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu i-am spus niciodată lui John Bolton că ajutorul pentru Ucraina era legat de anchete asupra democraților, printre care și cei doi Biden", a scris pe Twitter președintele american, referindu-se la fostul vicepreședinte Joe Biden, în prezent candidat pentru învestitura democrată, și la fiul său, omul de afaceri Hunter Biden.

"De altfel nu s-a plâns de acest lucru la momentul demiterii sale foarte mediatizate", a insistat el, acuzându-l pe fostul său consilier, demis din funcție în septembrie anul trecut, că încearcă "să vândă o carte".

Bazându-se pe manuscrisul acestei cărți încă nepublicate, New York Times scrie că Donald Trump i-a mărturisit lui John Bolton refuzul său de a vărsa un ajutor militar de 391 de milioane de dolari Ucrainei, în conflict cu Rusia, atâta timp cât Kievul nu va lansa o anchetă asupra democratului Joe Biden și a fiului său Hunter, fost angajat al unui grup ucrainean din domeniul gazelor naturale.

Democrații au reacționat rapid la acest articol din cotidianul american pentru a cere ca Bolton și alte persoane care ocupă sau au ocupat posturi importante în cadrul administrației Trump, printre care șeful de cabinet al președintelui Mick Mulvaney, să fie convocați pentru a depune mărturie la procesul de impeachment al miliardarului, care se desfășoară în prezent în Senat.

Camera Reprezentanților, care se află în mâinile democraților, l-a pus pe miliardarul republican sub acuzare pe 18 decembrie pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Însă destituirea sa pare improbabilă la finalul procesului său, fiind necesare două treimi dintre voturi într-un Senat controlat de republicani, care dețin 53 de locuri din 100.

Avocații lui Donald Trump afirmă că nu s-au pus condiții pentru vărsarea ajutorului către Ucraina, argumentând că înghețarea sa a fost independentă de solicitările privind o anchetă asupra celor doi Biden. Însă manuscrisul lui John Bolton, care a anunțat deja că este gata să depună mărturie în fața Senatului dacă va fi convocat, contrazice această apărare.

Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul de impeachment, a subliniat pe Twitter că președintele a "blocat" cererile opoziției ca fostul său consilier pentru securitate națională să depună mărturie.

"Acum vedem motivul: Bolton contrazice direct miezul apărării președintelui", a spus el.

În opinia președintei democrate a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, refuzul republicanilor de a-l audia pe John Bolton sau alți martori este "de acum încolo și mai puțin justificabil".

"Alegerea este clară: Constituția noastră sau o disimulare", a adăugat ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău