SUA | Donald Trump l-a felicitat Boris Johnson pentru postul de premier al Marii Britanii: Brexitul, o oportunitate de ne-egalat

  • 27 Iulie 2019 09:14
SUA | Donald Trump l-a felicitat Boris Johnson pentru postul de premier al Marii Britanii: Brexitul, o oportunitate de ne-egalat

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri, într-o convorbire telefonică, pe conservatorul Boris Johnson pentru obținerea postului de premier al Marii Britanii și a anunțat că a început deja pregătirea unui acord de liber schimb între cele două țări, informează Reuters.

"L-am felicitat și este gata de start", a declarat Trump jurnaliștilor din Biroul Oval.

Boris Johnson "va fi un super premier. Are calități în acest sens", a mai spus Trump, care l-a calificat pe noul premier britanic drept "un băiat bun" și "un prieten". "O să ne înțelegem, foarte bine", a dat asigurări liderul de la Casa Albă, conform AFP.

"Regatul Unit avea nevoie de el de mult timp", a adăugat miliardarul american, care a criticat-o în mod deschis pe predecesoarea lui Boris Johnson, Theresa May, pentru modul în care a gestionat Brexitul.

Președintele SUA a mai declarat că guvernele celor două țări au început deja să lucreze la un acord de liber schimb considerat crucial pentru a ajuta Marea Britanie după Brexit.

"Cred că putem face de trei, patru până la cinci ori mai mult cu Regatul Unit", a declarat Trump. El a precizat că până în prezent SUA au fost "împiedicate" să facă mai mult comerț cu britanicii ca urmare a "relației lor cu Uniunea Europeană".

"Ei au fost de acord asupra faptului că Brexitul oferă o oportunitate de ne-egalat pentru a întări parteneriatul economic dintre Marea Britanie și Statele Unite", se arată într-un comunicat al guvernului de la Londra referitor la conținutul convorbirii telefonice.

În comunicat se mai arată că cei doi lideri "și-au exprimat angajamentul de a încheia un acord ambițios de comerț liber și de a începe negocierile cât mai curând posibil după ce Marea Britanie va părăsit UE".

Un alt subiect abordat a fost criza din Golf și sechestrarea de către Iran a unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.

"Au încheiat prin a-și exprima nerăbdarea de a se întâlni la summit-ul G7 de la Biarritz de luna viitoare", se mai arată în comunicatul executivului britanic.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău