SUA: Donald Trump, convocat din nou în fața unui magistrat, de această dată în Washington D.C.

  • 03 August 2023 13:48
SUA: Donald Trump, convocat din nou în fața unui magistrat, de această dată în Washington D.C.

Donald Trump, care a fost președinte al SUA între anii 2017-2021, este convocat joi în fața unui magistrat din Washington D.C. pentru a i se citi capetele de acuzare după inculparea sa pentru presupusele sale încercări de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, transmite EFE, citată de Agerpres.

Fostul președinte este convocat să se prezinte în fața judecătoarei Moxila Upadhyaya la tribunalul federal din Districtul Columbia.

Ca și în celelalte două dosare penale cu care se confruntă, nu este de așteptat ca Trump să fie reținut și, așa cum a făcut și anterior, este posibil ca acesta să pledeze nevinovat la acuzațiile care îi sunt aduse, el considerând că procesele care sunt în curs de desfășurare împotriva sa sunt „o vânătoare de vrăjitoare”.

La ședința de joi, judecătorul va asculta argumentele procurorilor și ale apărării, iar ulterior ar putea stabili condițiile pentru ca Trump să rămână în libertate.

Judecătoarea Upadhyaya, care a fost nominalizată pentru acest post de fostul președinte democrat Barack Obama (2009-2017), a judecat mai multe cazuri legate de atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.

La astfel de înfățișări, de regulă se iau amprentele inculpatului și i se face o fotografie, dar este probabil ca acest ultim pas să nu se întâmple cu Trump întrucât în rechizitoriile anterioare nu s-a făcut nicio fotografie de acest tip.

În acest caz, Trump a fost acuzat de patru capete de acuzare pentru presupusa sa încercare de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020, care a culminat cu atacul asupra Capitoliului comis de susținătorii săi: conspirație pentru înșelăciune, conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale, obstrucționare sau tentativă de obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație împotriva drepturilor.

Această punere sub acuzare se adaugă altor două cu care s-a confruntat fostul președinte în ultimele luni.

Una dintre ele s-a produs la New York, unde Trump a fost acuzat de 34 de capete de acuzare pentru că ar fi plătit-o pe actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, cu care a avut o aventură în trecut, pentru a-i cumpăra tăcerea în timpul campaniei electorale din 2016. Se așteaptă ca procesul în acest caz să înceapă în martie 2024.

Cealaltă punere sub acuzare s-a petrecut în Florida, unde fostul președinte se confruntă cu 40 de capete de acuzare, între care sustragerea ilegală de documente și păstrarea la proprietatea sa de la Mar-a-Lago a documentelor secrete cu care a plecat de la Casa Albă. În acest caz, procesul este programat să înceapă în luna mai a anului viitor.

În cea mai recentă inculpare, cea din Washington D.C., nu se știe deocamdată când ar putea începe procesul, în ciuda faptului că procurorul special Jack Smith a anunțat marți că dorește ca procesul să aibă loc „rapid”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău