SUA: Donald Trump a discutat în privat despre înlocuirea ministrului apărării Mark Esper după alegeri

  • 13 August 11:22
SUA: Donald Trump a discutat în privat despre înlocuirea ministrului apărării Mark Esper după alegeri

Președintele în exercițiu american Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat la alegerile prezidențiale din noiembrie în SUA, a discutat în privat cu consilieri ai săi despre posibilitatea înlocuirii actualului ministru al apărării Mark Esper după alegerile din toamnă, în urma unui număr tot mai mare de dezacorduri între cei doi, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiară cu subiectul, scrie Agerpres.

Cei doi 'nu sunt în cele mai bune relații', doar că Trump nu intenționează să-l demită pe Esper de la conducerea Pentagonului înainte ca alegătorii să decidă cu privire la cel de-al doilea mandat al președintelui în exercițiu la alegerile din 3 noiembrie, a afirmat interlocutorul Reuters, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Esper este respectat deopotrivă de republicani și democrați, fiind văzut ca o mână fermă la conducerea Pentagonului în timpul unei administrații turbulente, când Donald Trump a încercat să atragă de mai multe ori armata în rezolvarea unor probleme de politică internă stringente, între care ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul.

Trump a fost neplăcut surprins de opoziția lui Esper față de invocarea Legii Insurecției (Insurrection Act, din 1807) pentru desfășurarea de militari activi pe străzi pentru a potoli tulburările sociale care au izbucnit în iunie după moartea afro-americanului George Floyd, în timpul reținerii acestuia în luna mai de către polițiști albi la Minneapolis.

Mark Esper a părut de asemenea în dezacord public cu Trump, când a interzis de facto luna trecută arborarea steagului Confederației sudiste din Războiul de Secesiune (1861-1865) la toate bazele americane din lume, în timp ce președintele a luat apărarea susținătorilor acestuia, invocând libertatea de exprimare.

Sursa Reuters a recunoscut că problema steagului confederat este o altă sursă de tensiune între cei doi.

Deși parte inalienabilă a istoriei Statelor Unite ale Americii, se consideră că drapelul confederat ar putea fi ofensator pentru unii americani care îl văd ca pe o amintire sumbră a sclaviei negrilor americani și drept un simbol al supremației albilor.

'Nu avem niciun anunț personal de făcut în acest moment și nici nu ar fi potrivit să facem speculații despre posibile schimbări după alegeri sau într-un al doilea mandat', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere. Nici Pentagonul nu a dorit să comenteze.

Discuțiile private ale lui Trump despre Esper ar putea spori și mai mult anxietatea în rândul democraților din Congres cu privire la conducerea Departamentului Apărării.

Anterior luna aceasta, Casa Albă a instalat un responsabil politic la Pentagon, care l-a catalogat în trecut, în mod fals, pe Barack Obama, predecesorul lui Trump, drept musulman și terorist, notează Reuters. Anthony Tata, un general de brigadă în rezervă, care l-a apărat cu fermitate pe Donald Trump la Fox News, nu a reușit să obțină o confirmare din partea Senatului pentru un post mai înalt pe fondul controverselor privind comentariile și pregătirea sa. Casa Albă a decis atunci să-i atribuie lui Tata un rol mai puțin mai important, cu titlu provizoriu, o decizie puternic criticată de congresmanul democrat cu cel mai înalt rang din Comisia pentru armată din Senat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
18
Tue
16
Wed
15
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău