SUA | Directorul FBI îi acuză de terorism intern pe autorii asaltului asupra Capitoliului

  • 02 Martie 2021 19:44
SUA | Directorul FBI îi acuză de terorism intern pe autorii asaltului asupra Capitoliului

Directorul FBI Chris Wray i-a acuzat marți pe susținătorii lui Donald Trump care au comis atacul de la 6 ianuarie asupra Capitoliului american de terorism intern și s-a angajat să-i tragă la răspundere, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Am fost consternat că dumneavoastră, liderii aleși ai țării noastre, ați fost atacați chiar aici în aceste săli", a depus Wray mărturie în fața Comisiei juridice a Senatului.

"Asediul a fost un comportament infracțional, pur și simplu. Este genul de comportament pe care noi, FBI, îl considerăm terorism intern", a adăugat el.

Este prima audiere a lui Wray în Congres de la atacul - o tentativă eșuată de a bloca Congresul de la certificarea victoriei în alegeri a lui Joe Biden - comis de susținătorii fostului președinte Trump care, într-un discurs susținut în apropierea Casei Albe, i-a îndemnat să plece într-un marș de protest la Capitoliu.

Departamentul Justiției a inculpat peste 300 de persoane pentru capete de acuzare care merg de la conspirație pentru atacarea poliției până la obstrucționarea activității Congresului. Asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie s-a soldat cu cinci morți.

Cel puțin 18 persoane asociate cu mișcarea de extremă dreapta Proud Boys au fost inculpate, la fel ca și nouă indivizi care au legături cu miliția antiguvernamentală cunoscută sub numele de Oath Keepers, care sunt acuzați că au conspirat încă din noiembrie pentru a lua cu asalt Capitoliul și a-l împiedica pe Biden să devină președinte.

Simpatizanții fostului președinte Trump au făcut în repetate rânduri afirmații nefondate că atacatorii erau de fapt falși susținători ai lui Trump care ar aparține mișcării de extremă stânga Antifa, prescurtare de la anti-fasciști.

Wray le-a spus însă senatorilor marți că aceste acuzații sunt false. "Nu avem date și nu am văzut nicio dovadă a vreunui act de violență comis de extremiști anarhiști sau de persoane din Antifa în legătură cu 6 ianuarie. Asta nu înseamnă că nu cercetăm în continuare și vom continua să facem acest lucru, dar până acum nu am văzut astfel de dovezi", a precizat directorul FBI.

FBI-ul nu a arestat încă niciun suspect pentru uciderea ofițerului Brian Sicknick din Poliția Capitoliului și nici pentru bombele improvizate care au fost descoperite în exteriorul sediilor comitetelor naționale republican și democrat.

FBI-ul a obținut o înregistrare video care arată un suspect care pulverizează asupra mai multor polițiști, printre care și Sicknick, un spray de autoapărare împotriva urșilor, potrivit unei surse la curent cu investigația.

Suspectul nu a fost încă identificat și este încă neclar dacă sprayul a contribuit la moartea lui Sicknick.

Într-un mandat de percheziție desecretizat recent, anchetatorii menționează că autorii asaltului au adus arme cu ei în clădirea Congresului, inclusiv leviere, ciocane, taser-e, spray contra urșilor și, cel puțin într-un caz, o armă de foc de mână cu un încărcător extins.

"Toți cei implicați trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor din acea zi, inclusiv fostul nostru președinte", a declarat republicanul cu cel mai înalt grad din comisie, Charles Grassley.

"Acum, după 6 ianuarie, trebuie să examinăm cu seriozitate amenințările de extremism intern", a adăugat el.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Dick Durbin, a declarat că guvernul nu a făcut suficient pentru a asigura protecția împotriva amenințărilor din partea extremiștilor de dreapta și a adepților supremației albe, și a acuzat administrația Trump că a minimalizat aceste amenințări.

El a adăugat că administrația Trump "nu a înființat niciodată o 'task force' pentru a combate numeroase incidente" provenite dinspre extrema dreaptă și, în schimb, s-a concentrat pe activiștii mișcării Black Lives Matter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău