SUA depășește Arabia Saudită, devenind cel mai mare exportator mondial de petrol

  • 12 Septembrie 2019 13:24
SUA depășește Arabia Saudită, devenind cel mai mare exportator mondial de petrol

Cererea globală de țiței este afectată de problemele economice, a anunțat joi Agenția Internațională a Energiei (IEA), fiind stimulată de prețurile mai scăzute, determinate de oferta abundentă, deoarece Statele Unite au detronat temporar Arabia Saudită din poziția de cel mai mare exportator mondial de petrol, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"În condițiile în care prețul țițeiului este în prezent cu aproximativ 20% mai scăzut decât în urmă cu un an, există sprijin pentru consumatori. Producția record obținută de SUA din exploatarea șisturilor bituminoase a permis în iunie Washingtonului să se apropie și să depășească temporar Arabia Saudită drept cel mai mare exportator mondial de petrol, după ce exporturile de țiței au urcat peste trei milioane de barili pe zi (BPD)", se arată în raportul lunar al IEA.

Agenția și-a menținut estimarea privind o creștere a cererii globale de țiței la 1,1 milioane bpd în acest an și 1,3 milioane bpd anul viitor, dacă nu se vor accentua dificultățile comerciale globale și se vor atenua tensiunile din jurul Iranului.

Producția statelor din afara OPEC ar urma să crească la 2,3 milioane bpd în 2020, în urcare cu 400.000 față de acest an, iar cererea pentru țițeiul OPEC ar urma să ajungă la 28,3 milioane bpd în primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai puțin decât a produs cartelul în august. Aceste date ar putea determina OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, săși revizuiască acordul lor de reducere a producției.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut miercuri cu 1,57 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,81 dolari.

Analiștii sunt de părere că exporturile de petrol ale SUA ar urma să crească și mai mult grație noilor oleoducte care vor face legătura cu zona Permian și a unui număr de cel puțin nouă terminale petroliere care ar urma să fie capabile să încarce supertancuri petroliere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău