SUA: Departamentul Justiției anchetează împușcarea unui tânăr de culoare în februarie, în Georgia, ca pe o crimă

  • 26 Mai 2020 09:50
SUA: Departamentul Justiției anchetează împușcarea unui tânăr de culoare în februarie, în Georgia, ca pe o crimă

Ministerul american al Justiției anchetează uciderea prin împușcare, în februarie a.c., a unui tânăr de culoare din statul Georgia ca pe o crimă motivată de ură, a anunțat luni avocatul acestuia, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Autoritățile federale vor să stabilească de ce a durat peste două luni să se facă arestări în acest caz, în pofida existenței unei înregistrări video a faptelor, și dacă statul Georgia și comitatul Glynn, unde s-a petrecut crima, au o istorie de încălcare a drepturilor civile.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, a fost împușcat mortal într-o altercație cu doi bărbați albi, Gregory McMichael, în vârstă de 64 de ani, și fiul acestuia, Travis, în vârstă de 34 de ani, care l-au urmărit cu o camionetă în timp ce făcea jogging prin cartier.

În afară de cei doi McMichael, care au fost arestați și inculpați, a mai fost reținut și bărbatul care a a filmat scena, William Bryan, acesta fiind la rândul său acuzat de omucidere și tentativă de lipsire ilegală de libertate.

Gregory McMichael a susținut că l-a luat pe Arbery drept un hoț și că acesta l-a atacat "violent" pe fiul său, care ulterior l-a împușcat pe alergător de două ori.

Bryan s-a apărat spunând că nu are "nimic de-a face" cu crima, în afară de faptul că a fost martor la ea.

Implicarea guvernului federal american în acest caz este semnificativă întrucât mulți consideră că Arbery a fost luat în vizor pentru că era negru. În același timp, Georgia este unul dintre puținele state federale unde nu există legislație privind crimele motivate de ură.

O astfel de legislație, care poate însemna sentințe mai severe în cazul celor care comit crime motivate de prejudecăți față de o anumită categorie protejată, nu a putut fi adoptată până acum în legislativul din Georgia, dar moartea lui Arbery ar putea crește susținerea pentru o schimbare în acest sens.

Pe de altă parte, legislația federală acordă Departamentului Justiției autoritatea de a urmări infracțiunile motivate de ură în cazul în care acestea nu sunt acoperite de legile unui stat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău