SUA: Dacă va fi ales, Joe Biden va convoca un summit mondial privind democrația

  • 12 Iulie 2019 08:50
SUA: Dacă va fi ales, Joe Biden va convoca un summit mondial privind democrația

Actualul favorit democrat în cursa pentru Casa Albă, Joe Biden, a promis joi, dacă va fi ales în 2020, să organizeze în Statele Unite un summit mondial asupra valorilor democratice, maltratate, în opinia sa, de Donald Trump, relatează AFP, citat de Agerpres.

Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a prezentat la New York marile linii ale politicii externe pe care o va aplica în calitate de președinte. Aceasta s-ar "baza pe obiective clare și strategii sănătoase, și nu pe accese de furie pe Twitter", a subliniat el, referindu-se la numeroasele mesaje postate de miliardarul republican pe rețeaua socială.

"Lumea îl vede pe Trump așa cum este: nesincer, prost informat și impulsiv. Și uneori corupt, periculos de incompetent și incapabil, în opinia mea, de leadership-ul mondial, ca și de leadership-ul țării noatre", a mai spus Joe Biden.

Summitul ar avea loc în primul an al președinției Biden. El ar reafirma angajamentele în domeniul valorilor democratice și ar implica societatea civilă.

"Liderii care ar urma să participe ar trebui să fie pregătiți să coopereze și să își asume angajamente concrete pentru atacarea corupției și progrese în domeniul drepturilor omului în țara lor", a subliniat Joe Biden.

"Trebuie să fim cinstiți față de prietenii noștri care nu fac suficient în domeniu și să stabilim o agendă comună pentru a combate cele mai mari amenințări la adresa valorilor noastre comune", a adăugat el.

În primele 100 de zile ale președinției sale, Joe Biden ar lansa un apel la un alt summit, asupra schimbărilor climatice, în cursul căruia celelalte țări care emit dioxid de carbon ar urma să se angajeze "asupra unor obiective naționale mai ambițioase" pentru a lupta împotriva creșterii temperaturilor.

Donald Trump a retras Statele Unite din acordul de la Paris privind schimbările climatice, negociat de predecesorul său Barack Obama, considerând că aduce prejudicii celei mai mari economii a lumii.

Joe Biden, 76 de ani, dispune de un avans confortabil în sondajele pentru primarele democrate, chiar dacă acesta s-a redus după ce a fost pus în dificultate cu ocazia primei dezbateri televizate între candidați la sfârșitul lui iunie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău