SUA: Curtea Supremă din Texas blochează votul prin corespondență pentru alegătorii care se tem de coronavirus

  • 28 Mai 2020 11:31
SUA: Curtea Supremă din Texas blochează votul prin corespondență pentru alegătorii care se tem de coronavirus

Curtea Supremă din Texas a blocat miercuri o decizie prin care alegătorii care se tem pentru sănătatea lor din cauza pandemiei de COVID-19 ar fi putut vota prin corespondență, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

"Suntem de acord cu statul (Texas) asupra faptului că simpla lipsă de imunitate a unui alegător față de COVID-19 nu reprezintă o dizabilitate așa cum este definită aceasta în Codul electoral", a explicat judecătorul Nathan Hecht.

Procurorul general al Texasului Ken Paxton a salutat hotărârea Curții Supreme, afirmând la rândul său că este incorect ca teama de a contracta COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, să fie inclusă ca "dizabilitate" în solicitările de vot prin poștă.

"Prezentarea directă la vot este cea mai sigură cale de a menține integritatea alegerilor, de a preveni frauda electorală și de a garanta că fiecare votant este cine susține că este", a menționat Paxton, care este republican.

Republicanii, inclusiv președintele SUA Donald Trump, susțin că votul prin corespondență este susceptibil de fraudă.

Trump a calificat pe Twitter drept o mare victorie decizia Curții Supreme, reiterându-și opinia că votul prin poștă este un "pericol" și "o escrocherie".

Democrații afirmă în schimb că această metodă este necesară pentru a contracara riscurile pe care le presupune pentru sănătate coronavirusul, prin faptul că oamenii nu se mai înghesuie la secțiile de vot.

În aprilie, un judecător din comitatul texan Travis a emis un ordin temporar care le-ar fi permis alegătorilor speriați de coronavirus să folosească prevederile codului electoral cu privire la "dizabilități" pentru a cere să voteze prin corespondență.

În urma hotărârii de miercuri a Curții Supreme a statului, care contrazice acest ordin, "justiția federală trebuie să asigure că în Texas sunt respectate drepturile constituționale fundamentale și că texanii au dreptul să voteze în siguranță și fără a-și pune în pericol sănătatea", a reacționat președintele Partidului Democrat din Texas, Gilberto Hinojos.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău